Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Αρχ. Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Ιέρακος – 42 χρόνια πολύκαρπης και καλλίκαρπης αρχιερατικής διακονίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας

By 1 Σεπτεμβρίου 20229 Σεπτεμβρίου, 2022No Comments

Την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 η Εκκλησία μας εόρτασε την Κατάθεση της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Παράλληλα, για την Ιερά Μητρόπολη μας ήταν μία ιδιαίτερη ημέρα, αφού ήταν η 43η επέτειος της εις Επίσκοπον χειροτονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, που τελέσθηκε στις 31 Αυγούστου 1980 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ως είθισται, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίσασα Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Ιέρακος. Στην ιερή ακολουθία συμπροσευχήθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος και Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, κληρικοί από την ευρύτερη περιοχή και αρκετοί ευλαβείς προσκυνητές.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην εορτή της κατάθεσης της Αγίας Ζώνης της Παναγίας μας. Στη συνέχεια μίλησε για την πολυσχιδή προσωπικότητα του σεπτού Ποιμενάρχη μας, τον λιτό και έντιμο βίο και το πολυποίκιλο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος επισήμανε, ότι στο πρόσωπο του σεπτού Ποιμενάρχη μας βλέπουν «τον επί υψηλής κορυφής ιστάμενο αειθαλή φάρο», αφού με τον δωρικό και ειρηνικό λόγο του ενώνει τους πάντες, διδάσκει τους νεώτερους Ιεράρχες, εμψυχώνει τους παλαιότερους και προτρέπει την Ιεραρχία σε ωφέλιμες αποφάσεις για το χριστεπώνυμο πλήρωμά της.  Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, να χαρίζει στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας υγεία και έτη πολλά, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα να καθοδηγεί, με την ίδια σοφία, το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Κατακλείοντας την λατρευτική σύναξη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε θερμά τους δύο Μητροπολίτες, που προσήλθαν στην απομακρυσμένη Μονή Ιέρακος για να του ευχηθούν, τον ιερό κλήρο, την Γερόντισσα της Μονής και όλη την αδελφότητα, καθώς και τους ευλαβείς χριστιανούς, που συμπροσευχήθηκαν στη Θεία Λειτουργία, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκδηλώσουν την αγάπη στο πρόσωπό του. Παράλληλα, ευχαρίστησε και όλους όσοι έχουν σταθεί κοντά του τα 42 χρόνια της αρχιερατικής του διακονίας βοηθώντας με οιονδήποτε τρόπο στο έργο της τοπικής Εκκλησίας.

Η ιερή ακολουθία ολοκληρώθηκε με την περιφορά, πέριξ του Καθολικού, της Ιερής εικόνας και των Ιερών λειψάνων, που φυλάσσονται στη Μονή. Ακολούθησε, σε χαρμόσυνο κλίμα, το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα από την αδελφότητα της Μονής σε όλους τους παρευρισκόμενους.

εικόνα_Viber_2022-09-01_08-34-23-821 εικόνα_Viber_2022-08-31_15-06-00-621 εικόνα_Viber_2022-09-01_08-34-25-602 εικόνα_Viber_2022-08-31_13-50-13-074 εικόνα_Viber_2022-08-31_15-06-05-068 εικόνα_Viber_2022-08-31_15-06-04-356

 

Η ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ

Την Κυριακή 31 Αυγούστου 1980 τελείται, με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών,  η εις Επίσκοπον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, προεξάρχοντος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ και με τη συμμετοχή πολλών Μητροπολιτών. Στην τελετή παραβρέθηκαν προσωπικότητες της πολιτικής, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, λειτουργοί του δικαστικού κλάδου και πλήθος ευσεβών χριστιανών από την Αττική, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία.

Στην προσφώνησή του ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Σεραφείμ επισημαίνει μεταξύ άλλων: ‘’Τα προσόντα σου, τα ηθικά και πνευματικά, η ενάρετος ζωή και η κατά Χριστόν πολιτεία σου, όπως και η υπηρεσία σου εις δύο Μητροπόλεις, εις την Ιερά Μητρόπολιν Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως και εις την Ιεράν Μητρόπολιν Μεσσηνίας μέχρι χθες, ως Ιεροκήρυξ και Πρωτοσύγκελλος αυτής, εγγυώνται το λαμπρόν μέλλον σου ως Αρχιερέας και διαπιστούνται από τούδε την ικανή διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης. Θεοφιλέστατε, μεταβαίνεις εις την έπαλξίν σου αυτήν την νέαν υπό συνθήκας όπου η Εκκλησία ημών – όπως και αι άλλαι Εκκλησίαι – βάλλονται σήμερον. Θα υπομείνης, όπως υπομένει η Εκκλησία – και γνωρίζει να υπομένει – και δεν θα λησμονείς ότι είσαι και Έλλην Ιεράρχης και δεν θα φεισθεί η Εκκλησία των στελεχών της αν ποτέ χρειασθεί να θυσιασθεί και πάλιν για να σώσει το Έθνος και δεν θα φεισθείς και συ ουδέ αυτής της ζωής σου, αν παραστεί ανάγκη’’.

Στην χειροτονητήρια ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφωνεί εκ ψυχής ‘’Κύριε το έλεός σου μέγα επ’ εμέ’’, επισημαίνοντας  ότι τον συνέχει βαθύ δέος αναλογιζόμενος ότι  ο Πανάγαθος Θεός εναποθέτει στους ασθενείς ώμους του την υπεύθυνη λειτουργία της Αρχιερωσύνης. Παράλληλα ευχαριστεί, συγκινησιακά φορτισμένος, όλους όσοι τον στήριξαν κατά τη διάρκεια της μέχρι τότε ζωής του και τον ενίσχυσαν στην απόφασή του να υπηρετήσει το Ιερό Θυσιαστήριο. Ολοκληρώνοντας υπογραμμίζει, ότι με όλη του την ψυχή προσατενίζει  προς τον Ιερό Κλήρο, τα Μοναστήρια και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, μετά των οποίων από εκείνη τη στιγμή τον συνδέει δεσμός πνευματικής πατρότητας, διαβεβαιώνοντας ότι θα αναλώσει όλες του τις ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις για να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης και των χρηστών ελπίδων τους.

Στην πορεία δεν διέψευσε αυτές τις ελπίδες ούτε μία στιγμή…  Άξιος!!

14 Β2 Β4 (12) Β4 (13) Β4 (5) Β4 (4) Β4 (6) Β4 (10) Β4 (11)

 

Close Menu