Skip to main content
search

Ίδρυμα Περιθάλψεως Α.Μ.Ε.Α «Η Αγία Παρασκευή Μολάων»

ktirio

Σε μια πανέμορφη πλαγιά της Κουρκούλας, πάνω απ’ την πόλη των Μολάων, βρίσκεται κτισμένο το Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Η Αγία Παρασκευή».

Είναι κι αυτό ένα απ’ τα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης, τα οποία η άοκνη προσπάθεια και η ανύστακτη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ δημιούργησε, για να στεγαστεί ο ανθρώπινος πόνος και η μοναξιά.

(Ακολουθεί ένα ιστορικό για την πορεία του Ιδρύματος από τη θεμελίωσή του μέχρι σήμερα).

Την 25η του μηνός Απριλίου του έτους 1993, ο διαthemeliosiκαής πόθος και η επιθυμία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσταθίου έγινε πραγματικότητα. Στην ομορφότερη τοποθεσία της πόλεως των Μολάων, θεμελιώθηκε ο νέος αυτός «Ναός της Αγάπης».

Αμέσως μετά την τελετή του Αγιασμού, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ο μέγας Ευεργέτης του Ιδρύματος , αείμνηστος πλέον, κ. Μιχαήλ Παπαμιχαλόπουλος, παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο επιταγή 10.000.000 δραχμών, ως πρώτη δόση απ’ το σύνολο των 30.000.000 δραχμών που είχε υποσχεθεί αρχικά και που ολοκλήρωσε σε δύο ακόμα δόσεις.

Ομιλία επίσης κατά την τελετή της θεμελιώσεως και εκτενή αναφορά στο μεγάλο υπό του Σεβασμιωτάτου αναλαμβανόμενο έργο, έκανε και ο ευεργέτης του Ιδρύματος, Μολαϊτης, πρώην βουλευτής κ. Βασίλειος Παναρίτης. Μεταξύ των άλλων ο κ. Παναρίτης είπε: «με την παρέμβαση αυτή επιθυμώ να διαβεβαιώσω την Παναγιώτητά Σας, ότι themeliosi.1η σημερινή ημέρα είναι από τις πλέον ευτυχείς της ζωής μου…η ταπεινότης μου, Παναγιώτατε, υπό την ιδιότητα του απλού πολίτη, του σεβομένου και εκτιμώντος την τιτάνειον προσπάθειάν Σας, αλλά και ενδιαφερομένου δια την ανακούφισην των συμπατριωτών μου με ειδικάς ανάγκας, είναι διατεθημένη να ενισχύσει το έργον Σας και να πράξει το καθήκον της. Υπόσχομαι πως θα σταθώ στο πλευρό Σας… και σήμερα με την ευκαιρία της θεμελιώσεως, επιτρέψτε μου, ως αρραβώνα της αναλαμβανομένης υποχρεώσεώς μου και ως πρώτη δόση, να θέσω στη διάθεσή Σας το συμβολικό ποσόν του ενός εκατομμυρίου δραχμών εις έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας θεμελειώνει το ίδρυμα των plaketaΜολάων ενώ οι Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Σταθόπουλος και Οικονομικών κ. Γιατράκος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Π. Φουντάς, ο Νομάρχης κ. Φ. Φαλιάγκας, ο Ταξίαρχος Διοικητής του ΚΕΕΜ κ. Θ. Αντωνάκης και ο Δήμαρχος Μολάων τοποθετούν την αναμνηστική πλάκα.

Ο Μέγας Ευεργέτης του νέου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος κ. Μιχαήλ Παπαμιχαλόπουλος και η σύζυγός του, μετά τον αγιασμό της θεμελιώσεως.

papamixalopoylos

Απόσπασμα από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην τελετή της θεμελιώσεως:

«Η Ιερά Μητρόπολή μας, ύστερα από πολλή σκέψη και σοβαρό προγραμματισμό, αποφάσισε να ιδρύσει στην όμορφη πόλη των Μολάων, ένα δίδυμο φιλανθρωπικό Ίδρυμα, για την περίθαλψη ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η μια πτέρυγα αυτού του Ιδρύματος θα είναι Γηροκομείο και η άλλη Άσυλο Ανιάτων..

Μέσα σ’ αυτόν το Ναό της Αγάπης θα λατρεύεται ο αληθινός Θεός , στο πρόσωπο του κάθε ανήμπορου συνανθρώπου μας και θα συναντάται ο πόνος με την ελπίδα, η ευεργεσία με την ευγνωμοσύνη..». Στη συνέχεια, αφού ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσους βοήθησαν απ’ την πρώτη στιγμή στην υλοποίηση αυτού του έργου, τους φορείς της περιοχής, τους βουλευτάς, το Νομάρχη , το Υπουργείο Γεωργίας, τους Γενικούς Γραμματείς  του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, τους Αρχιτέκτονες και τους Πολιτικούς Μηχανικούς, όλους όσους προσέφεραν μικρά ή μεγάλα χρηματικά ποσά, απευθύνθηκε σε όλους και προέτρεψε: « Ενώστε μαζί μας την προσευχή σας στο Θεό γιατί μόνον αν Εκείνος υιοθετήσει ένα έργο, τότε αυτό γρήγορα αρχίζει, σύντομα τελειώνει και άριστα λειτουργεί και δώστε τα χέρια σας για να ιδούμε γρήγορα ολοκληρωμένο ένα έργο μεγάλης σημασίας.. Καλή συνάντηση στα εγκαίνια και μέχρι τότε καλή συνεργασία για την πρόοδο της οικοδομής».

Αμέσως μετά την τελετή της θεμελιώσεως άρχισαν με γοργό ρυθμό οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και η ανέγερση του Ιδρύματος. Έτσι χάρη στη βοήθεια του Θεού, στις άοκνες προσπάθειες του Πνευματικού μας Πατέρα και στα φιλόθεα και φιλάνθρωπα αισθήματα των ευσεβών Λακώνων και των αγαπητών μας αποδήμων, το έργο άρχισε και προχώρησε σταδιακά.

1996

Το Ίδρυμα στις αρχές του έτους 1996. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κτιριακά και υπολείπονται οι σοβάδες.

Την 29-9-1996 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εγκαινίασε τον ιερό Ιδρυματικό Ναό του egkainia naouΑγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου.

Και αυτήν την ημέρα πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων και λάμπρυνε με την παρουσία του την τελετή.

26 Απριλίου 1998: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

1998

Πέρασαν πέντε χρόνια από την ημέρα της θεμελιώσεως (25-4-1993). Και τώρα Κυριακή του Θωμά όπως και τότε, με λαμπρότητα  και μεγαλοπρέπεια έγιναν τα εγκαίνια του νέου αυτού Ιδρύματος.

Η τελετή του Αγιασμού απ’ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.

egenia idrymatos

kosmos

Για μια ακόμη φορά ο κόσμος της περιοχής έδωσε το ευλογημένο παρόν στο κάλεσμα του σεπτού ποιμενάρχου μας. Μια ακόμη απόδειξη της αγάπης και της αφοσίωσης του κόσμου στον Πνευματικό του Πατέρα και η στήριξη στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί.

Η κοπή της κορkordelaδέλας των εγκαινίων απ’ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο , τον Γ.Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας- Πρόνοιας κ. Αποσκίτη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Ματσίγκο.

plaka1

«Η ευγνωμοσύνη κρατά στα χέρια της σάλπιγγα και διαλαλεί την ευεργεσία που έγινε».

Ο Σεβασμιώτατος (πάνω) αποκαλύπτει την μαρμάρινη πλάκα (κάτω) επάνω στην οποία είναι χαραγμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα των Ευεργετών του Ιδρύματος «εις μνημόσυνον αιώνιον».

plaka2

Οι δωρεές δεν σταμάτησαν. Οι  φιλάνθρωποι, τους οποίplaka3ους ο Θεός γνωρίζει, συνέχισαν να ενισχύουν σημαντικά το Ίδρυμα και έτσι μια ακόμη μαρμάρινη πλάκα τοποθετήθηκε δίπλα στην πρώτη.

Την ημέρα αυτή μετά απ’ την καθιερωμένη θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των ευεργετών του Ιδρύματος, ο Σεβασμιώτατος σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία των τοπικών αρχών, κλήρου και λαού έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μεγάλου Ευεργέτου του Ιδρύματος κ. protomiΜιχαήλ Παπαμιχαλόπουλου.

Στα αποκαλυπτήρια ήταν παρόν και ο ίδιος ο Ευεργέτης κ. Παπαμιχαλόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος αποκαλύπτει την προτομή.

eksoteriki apopsi

Εξωτερική άποψη του Ιδρύματος. Στο μεγάλο προαύλιο οι τρόφιμοι μπορούν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους και να χαίρονται τον ήλιο.

xoroi ypodoxis

Χώρος υποδοχής και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Εδώ πραγματοποιούνται οι διάφορες εκδηλώσεις.

trapezaria

Μια απ’ τις τρεις τραπεζαρίες του Ιδρύματος. Εδώ οι τρόφιμοι παρέες- παρέες απολαμβάνουν το φαγητό τους.

koyzina

Η κουζίνα του Ιδρύματος. Εδώ καθημερινά ετοιμάζεται ζεστό και καλομαγειρευμένο φαγητό για τους φιλοξενούμενους σ’ αυτό το Ίδρυμα συνανθρώπους μας.

ekklisia

Επειδή όμως «ουκ επ’ άρτω μόνο ζήσετε άνθρωπος», η πρόνοια και η αγάπη του Μητροπολίτη μας για τον άνθρωπο στο σύνολό του (ψυχή και σώμα), δημιούργησε τον ιερό αυτό ναό επ’ ονόματι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου. Εδώ κάθε Πέμπτη τελείται η θεία Λειτουργία και οι τρόφιμοι εκκλησιάζονται, μεταλαμβάνουν , έρχονται σε επαφή με το Θεό. Ο ιερός Ναός πανηγυρίζει  την πρώτη Κυριακή μετά την 20η Σεπτεμβρίου.

symboylio

Αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου. Σ’ αυτό το χώρο, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, συνεδριάζει το Δ.Σ. και λαμβάνει αποφάσεις για την καλή πορεία και λειτουργία του Ιδρύματος.

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις, κάτω από τη σκέπη του Θεού και με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, το Ίδρυμα την 2α  Ιουλίου του έτους 1998, άνοιξε τις πύλες του και δέχθηκε στη φιλόξενη αγκαλιά του τους πρώτους τροφίμους του. Δεν πέρασε πολύς καιρός και πληρώθηκαν και τα 45 κρεβάτια, από ανθρώπους που είχαν ανάγκη περίθαλψης και φροντίδας. Το προσωπικό του Ιδρύματος, με πραγματική αυταπάρνηση, φρόντιζε να μη λείψει κάτι απ’ τους περιθαλπομένους αδελφούς μας. Στο πρόσωπο κάθε τροφίμου έβλεπαν τον ίδιο το Χριστό και αυτό έκανε το δύσκολο έργο τους ελαφρύτερο.

Οι ανάγκες του κόσμου όμως ήταν μεγάλες και ο ακούραστος Μητροπολίτης μας άρχισε να σκέπτεται την επέκταση του Ιδρύματος, για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Απ’ τον προβληματισμό της εξεύρεσης των χρημάτων για την επέκταση ήρθε να τον βγάλει ο ίδιος ο Θεός στο πρόσωπο, του αειμνήστου πλέον, Μολαϊτη κ. Βασιλείου Παναρίτη. Ο άνθρωπος αυτός, που απ’ την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό του Ποιμενάρχη μας, έρχεται τώρα και αναλαμβάνει τα έξοδα για τη δημιουργία μιας καινούργιας πτέρυγας, εις μνήμη των γονέων του Κωνσταντίνου και Γιαννούλας.

Την Άνοιξη του έτους 2000 είναι έτοιμα τα σχέδια και αρχίζει το έργο επέκτασης του Ιδρύματος. Δεν πέρασε πολύς χρόνος και στις 22 Σεπτεμβρίου 2002, με μεγάλη λαμπρότητα και με την παρουσία των αρχών του Νομού και τη συμμετοχή πλήθους φιλανθρώπων ,απ’ όλα τα διαμερίσματα του Νομού και όχι μόνον, εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας η νέα αυτή πτέρυγα.

Έτσι το Ίδρυμα, με τη γενναία αυτή δωρεά του κ. Παναρίτη, απέκτησε τη δυνατότητα φιλοξενίας ακόμα 35 ανθρώπων.

Κατά την τελετή των εγκαινίων και αμέσως μετά τον αγιασμό, η τοπική Εκκλησία, δια του Μητροπολίτου, απένειμε στον αείμνηστο Μεγάλο Ευεργέτη τον Μεγαλόσταυρο της χιλιετηρίδος του Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε»,που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεώς μας.

Στη συνέχεια ο αείμνηστος έλαβε το λόγο και με χαρά και συγκίνηση αναφέρθηκε στο εγκαινιαζόμενο έργο. Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι την τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας τη θεωρεί ως την μεγαλύτερη διάκριση που έλαβε ποτέ στη ζωή του. Ζήτησε δε απ’ τη σύζυγό του το παράσημο να φυλαχθεί ως οικογενειακό κειμήλιο.

egkainia neas pterugas

Η τελετή του Αγιασμού πριν τα εγκαίνια της νέας Πτέρυγας (22 -9-2002).

nea pteryga

Το ζεύγος των Ευεργετών και ο Σεβασμιώτατος κατά την ξενάγηση στη νέα Πτέρυγα.

Με τη γενναία αυτή δωρεά του ζεύγους Βασιλείου και Σπυριδούλας Παναρίτη το Ίδρυμα ολοκληρώθηκε και έτσι μπορεί πλέον να φιλοξενήσει 75 άτομα.

Ο Πανάγαθος Θεός μας και οι προστάτες Άγιοι του Ιδρύματος, Αγία Παρασκευή και Άγιος Ευστάθιος, έχουν υπό τη σκέπη τους το Ίδρυμα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με την ανύσταχτη φροντίδα Του και με τις συχνές επισκέψεις Του δίδει δύναμη στους εργαζόμενους και κουράγιο στους τροφίμους του Ιδρύματος.

episkepsi

Στιγμιότυπο από επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  μας στο Ίδρυμα. Η τρόφιμος παίρνει κουράγιο και δύναμη απ’ τον εμπνευσμένο λόγο του Ποιμενάρχου μας.

keri

Τρόφιμος του Ιδρύματος ανάβει κερί στον ιερό Ναό του Αγ. Ευσταθίου. Η προσευχή για την υγεία της, για την υγεία όσων την περιποιούνται και για την ανάπαυση των προσφιλών της προσώπων σίγουρα θα είναι ευπρόσδεκτη απ’ το Θεό.

Στο ίδρυμα σήμερα εργάζονται 30άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Καθημερινά καταβάλλεται προσπάθεια απ’ το προσωπικό ώστε να μη λείψει τίποτε από τους συμπαθείς στο χώρο αυτό φιλοξενούμενους συνανθρώπους μας. Η εργασία σε τέτοιους χώρους είναι δύσκολη. Η σωματική, μα πολύ περισσότερο ,η ψυχική κούραση είναι μεγάλη. Χρειάζεται πίστη στο Θεό και αγάπη στον συνάνθρωπο για να μπορέσει κάποιος να βαστάξει αυτό το φορτίο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ.

Το Ίδρυμα πανηγυρίζει κάθε χρόνο την Κυριακή μετά την 20η Σεπτεμβρίου. Τότε μαζί με την Αρχιερατική θεία Λειτουργία, γίνεται και το μνημόσυνο των Ευεργετών του Ιδρύματος.

Εν συνεχεία γίνεται λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγ.Ευσταθίου στους εντός του Ιδρύματος χώρους.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ.

Το Ίδρυμα πανηγυρίζει κάθε χρόνο την Κυριακή μετά την 20η Σεπτεμβρίου. Τότε μαζί με την Αρχιερατική θεία Λειτουργία, γίνεται και το μνημόσυνο των Ευεργετών του Ιδρύματος.

Εν συνεχεία γίνεται λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγ.Ευσταθίου στους εντός του Ιδρύματος χώρους.

litaneia

Ο Σεβασμιώτατος ευλογεί τους τροφίμους κατά τη διάρκεια της λιτανείας.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παίρνει τη μορφή πανηγύρεως  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ιδρύματος. Όλοι κλήρος και λαός, άρχοντες και αρχόμενοι ανταποκρινόμενοι στην ευγενική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κατακλύζουν τους χώρους του Ιδρύματος, στην αρχή κάθε νέας χρονιάς, δίδοντας χαρά στους τροφίμους και δύναμη στους εργαζόμενους  σ’ αυτό το «Ναό της Αγάπης».pita

Ο Σεβασμιώτατος ευλογεί την πίτα .

Σε κάθε κομμάτι που κόβει ο Σεβασμιώτατος έχει κάτι να πει γι’ αυτόν που παίρνει το κομμάτι.

Αξιέπαινη είναι η  παρουσία του κόσμου στο Ίδρυμα τις ημέρες των εορτών. Ακόμη όμως πιο συγκινητική  είναι η παρουσία των μικρών παιδιών. Αυτά με την καθοδήγηση των καλών τους δασκάλων επισκέπτονται το Ίδρυμα και με την παρουσία τους δίδουν μια ξεχωριστή νότα χαράς και αισιοδοξίας στους περιθαλπομένους.

dora pedionΠαιδιά μοιράζουν δώρα στους τροφίμους την παραμονή των Χριστουγέννων.

foiniki

Επίσκεψη Κατηχητικού Σχολείου ενορίας Φοινικίου για να ψάλλουν τα Κάλαντα.

Το Ίδρυμα στη σημερινή του μορφή, όπως φαίνεται από τον κάμπο των Μολάων. Στο κέντρο δεσπόζει ο τίμιος Σταυρός, φύλακας και σκεπαστής όχι μόνον του Ιδρύματος αλλά και ολόκληρης της πόλεως των Μολάων.

Σ’ αυτό τον πανέμορφο χώρο, στον «Ναό της Αγάπης» φιλοξενούνται 75 συνάνθρωποί μας. Το άριστα κατηρτισμένο προσωπικό, με αγάπη για τον πάσχοντα και εμπερίστατο αδελφό,  δίδει καθημερινά τον καλό αγώνα της προσφοράς και της  θυσίας, για να μην λείψει τίποτε από τα απαραίτητα στους φιλοξενούμενους συνανθρώπους μας. Αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, με την καθοδήγηση του καλού μας Ποιμενάρχου, γίνεται πράξη ο ευαγγελικός λόγος: «επείνασα και εδωκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτισατέ μοι..». Πάντα πρωτοπόρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας σε τέτοια έργα αγάπης και προσφοράς, βρίσκει τον τρόπο να απαλύνει τον  ανθρώπινο πόνο και τη μοναξιά, δίδοντας και σε μας τους υπόλοιπους, κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες Του, το στίγμα για το πώς θα πρέπει να ενεργούμε.

Τηλ. Επικοινωνίας 27320 23812

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ιδρύματος https://molamea.gr

panoramiki

Close Menu