Για μια ακόμη φορά η Α κατασκηνωτική περίοδος θηλέων έλαβε τέλος. Στις 5/7/2018 πραγματοποιήθηκε η γιορτή λήξης της για τα παιδιά και τους γονείς ώστε οι γονείς να καμαρώσουν τα βλαστάρια τους και οι κατασκηνώτριες να κάνουν μια παρουσίαση όσων διδάχθηκαν και βίωσαν αυτές τις ημέρες στην Ταϋγέτη
Το φετινό θέμα είναι ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ . Η ένωση του Ελληνισμού, στα πρόσωπα των γνησίων αναζητητών της Αληθείας, με τον Χριστιανισμό , ως ενσάρκωση της Παναλήθειας στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, άρχισε με τους Ελληνιστές στην Παλαιστίνη ,ελληνιστές ήταν και οι επτά διάκονοι: Στέφανος, Νικόλαος, Τίμων, Παρμενάς, Φίλιππος, Πρόχορος, Νικάνωρ, ο σημαντικότερος από τους οποίους , από πλευράς κυρίως ελληνικής παιδείας ήταν ο Αποστόλος Παύλος. Η μεγάλη συμβολή του εντοπίζεται στο γεγονός , ότι – μέσω κυρίως αυτού- ο Χριστιανισμός απέφυγε τον κίνδυνο να γίνει μια «Ιουδαϊκή αίρεση» , αναδεικνυόμενος σε παγκόσμια υπόθεση, ο ίδιος δε δίκαια θα ονομασθεί «απόστολος των εθνών» , ο κατεξοχήν δηλαδή απόστολος του εθνικού, ελληνικού, κόσμου. Από το 70μΧ θα συντελεσθεί η «ελληνοποίηση» της Εκκλησίας, αφού το ελληνικό στοιχείο θα πάρει κυριολεκτικά στα χέρια του τη διοίκηση και ευθύνη των χριστιανικών κοινοτήτων, η ελληνική δε γλώσσα θα αποβεί το κύριο όργανο του εκκλησιαστικού κηρύγματος, σε σημείο που έκτοτε, να είναι αχώριστα πια μεγέθη Ελληνισμός και Χριστιανισμός, αργότερα Ορθοδοξία.
Έτσι λοιπόν, δεν είναι τυχαία τα ονόματα των ομάδων . Ονόματα που δόθηκαν με γνώμονα την ιστορική πορεία της ορθοδοξίας μέσα στο ελληνικό πλαίσιο – έδαφος από τη γέννησή της μέχρι και σήμερα καθώς και τη διαιώνισή της. Οι ομάδες της Α΄ περιόδου Θηλέων είχαν τα εξής ονόματα: Απόστολοι, Μάρτυρες, Ιεράρχες, Πρόμαχοι, Υπερασπιστές, Διδάσκαλοι, Φύλακες, Απόδημοι και Παρόντες .
Τα παιδιά – κατασκηνώτριες έμαθαν μέσα από τους αγίους που εκπροσωπούσαν τις ομάδες τους , το βίο τους, τον διττό ρόλο τους στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, έπαιξαν παιχνίδια που καλλιεργούσαν την συνεργασία και τον πατριωτισμό χωρίς να φανατίζονται. Ακολουθούσαν το ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα αγόγγυστα μαθαίνοντας να νηστεύουν . Ανέπτυξαν ανθρώπινες αξίες όπως αλληλεγγύη , συνεργασία, σεβασμό , υπομονή, ανεκτικότητα, υπευθυνότητα , φιλία, συμπόνοια μέσα στην ομάδα αλλά και ευρύτερα στο περιβάλλον της κατασκήνωσης.
Για να φιλοξενηθούν όμως τα παιδιά αυτά στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και να αποκομίσουν τόσα οφέλη υπήρχαν άνθρωποι που στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Πρώτος από όλους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευστάθιος που με την συνεχή φροντίδα του και την αδιάλειπτη προσευχή του ήταν πάντα, νοερά και μη, κοντά στην κατασκηνωτική περίοδό μας, ο αρχιμ. Ευστάθιος Πορφύρης υπεύθυνος του γραφείου Νεότητος μας στήριξε με την προσευχή του και την παρουσία του, ο αρχιμ. Σεραφείμ Κοσμάς που εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο στην γιορτή ενίσχυσε με τους πατρικούς λόγους του όλους τους παρευρισκόμενους, ο ανύστακτος φρουρός μας π.Νικόλαος Τσέτσεκας υπεύθυνος κατασκηνώσεων όπου ήταν παρών σε κάθε μας επίκληση, ο π.Γεώργιος Σκοπαράντζος υπεύθυνος ιερέας της περιόδου μας όπου στο πετραχήλι του αναπαυτήκαν δεκάδες παιδιά, οι ομαδάρχισσες, Κοντού Παναγιώτα, Μπαλαμπάνου Παναγιώτα, Κοτσώνη Γωγώ, Τσαγκαρούλη Μαριτίνα, Γιαννιά Μαρία, Νικολοπούλου Εύη, Βαϊτσα Σοφία, Καραποστόλη Αιμιλία, Τόντζου Μαρία και Μιχαλάκου Φλωρεντία καθώς και οι βοηθοί τους Ζορμπά Ειρήνη , Πριφτάκη Σταματίνα, Μανιάτη Κατερίνα, Αυγουστάτου Άννα Μαρία, Ξερακιά Ευγενία, Πετράκου Σοφία, Καπετανέα Βέρα και Σαραντοπούλου Αριστέα. Όλες τους ξεχωριστές. Η κάθε μια ένα διαμάντι και όλες μαζί ένα πολύτιμο κόσμημα άρρηκτα δεμένο και ενωμένο περίτεχνα τόσο ώστε κανένα ψεγάδι να μην διαγράφεται. Μια ομάδα κοριτσιών από την Αθήνα που συγκέντρωσαν υλικό παιχνιδιών και όχι μόνο. Οι γιατροί Κουρνιώτης Δημήτριος και Κωνσταντινάκου Γεωργία όπου φρόντιζαν τα παιδιά. Οι μαγείρισσες που με το περίσσευμα της αγάπης τους είχαν αναλάβει τη διατροφή και η καθαρίστρια που επιμελείτο την υγιεινή των χώρων. Οι δωρητές μας που φρόντιζαν για το υλικό κομμάτι της κατασκήνωσης και οι γονείς που μας εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους όλες αυτές τις ημέρες. Σε όλα αυτά τα πρόσωπα ένα ευχαριστώ δεν είναι αρκετό.
Για το τέλος άφησα να αναφέρω τρία πρόσωπα που βοήθησαν και «έτρεξαν » το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, την υπαρχηγό κ. Ζαγοριανού Αγγελίνα όπου παρόλο το βεβαρυμένο πρόγραμμά της πάντα έβρισκε χρόνο για την προετοιμασία υλικού της κατασκήνωσης πριν την άφιξη της στην Ταυγέτη αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής ήταν κερί αναμμένο για όλους, τον κ. Ζαχαράκη Νικόλαο που με τις πολύτιμες ιστορικές του γνώσεις χωρίστηκαν και ονοματίστηκαν οι ομάδες, αλλά και την κ. Βλαχολιά Βασιλική που ήταν πηγή έμπνευσης σε όλο αυτό το ταξίδι του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
Ευχαριστίες πολλές σε όλα αυτά τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην Α κατασκηνωτική περίοδο.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!
Κείμενο: Αμαλία Κρυπωτού, πρεσβυτέρα εφημερίου Μονεμβασίας, αρχηγός α΄ κατασκηνωτικής περιόδου κοριτισών