Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Εγκαίνεια έκθεσης ‘’Μεταβυζαντινές εικόνες από τη Βαμβακού Λακωνίας’’

By 9 Σεπτεμβρίου 201425 Σεπτεμβρίου, 2014No Comments

20140903_200644 20140903_201144 20140903_200240

Μία αξιόλογη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο “Μεταβυζαντινές εικόνες από τη Βαμβακού Λακωνίας” λειτουργεί στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης έως τις 16 Νοεμβρίου 2014. Η έκθεση περιλαμβάνει 40 μεταβυζαντινές εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα, που προέρχονται από το σύνολο 63 εικόνων του ναού της Βαμβακούς. Από τη συλλογή αυτή ιδιαίτερο σύνολο αποτελούν οι εικόνες του τέμπλου του παλαιού ναού, οι οποίες παρουσιάζονται στην έκθεση ως ξεχωριστή ενότητα. Να σημειώσουμε ότι η συντήρηση των εικόνων έγινε στα εργαστήρια του Μουσείου Μπενάκη με δαπάνη της εταιρείας “Atlantic Bulk Carriers Management Ltd”, η οποία είναι και χορηγός της έκθεσης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο κ. Βασίλειος Πασχάλης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 3 Σεπτεμβρίου παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, του Προέδρου της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Απόστολου Μπότσου, της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, της κ. Σοφίας Κουμάνταρου αδελφής του κ. Γεωργίου Κουμάνταρου και της κόρης της καταξιωμένης φωτογράφου Μαρίας, της Βυζαντινολόγου, Προέδρου Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Ακαδημαϊκού κ. Χρύσας Μαλτέζου, του Διευθυντή του τμήματος Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη κ. Βασιλείου Πασχάλη, του μέλους Δ.Σ της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Έλλης Βαρώτσου, της Βουλευτή Λακωνίας κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, του Δημάρχου Σπάρτης κ. Ευάγγελου Βαλιώτη και πλήθους κόσμου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, μέσω του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και αφού προηγήθηκε ομιλία του Πρωτοσυγκελεύοντα της Μητροπόλεως, εφημερίου του Μητροπολιτικού ναού Σπάρτης και της Βαμβακούς πατρός Γεωργίου Μπλάθρα, ενεχείρισε τιμητικό έπαινο στην εκπρόσωπο της οικογένειας Κουμάνταρου, Σοφία, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς της οικογένειας στη συντήρηση των εικόνων του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαμβακούς, τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στο Υπερώο του ιδίου ναού και τη φιλοξενία της έκθεσης στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν αρκετοί από τους επίσημους προσκεκλημένους και υπεύθυνους της έκθεσης, ενώ η τελετή των εγκαινείων ολοκληρώθηκε με σύντομη τοποθέτηση του Σεπτού Ποιμενάρχη μας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία που έχουν οι εικόνες στην Ορθόδοξη πίστη μας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την οικογένεια Κουμάνταρου για την πολύτιμη προσφορά της στην συντήρηση και ανάδειξη αυτού του θησαυρού της τοπικής Εκκλησίας.

Να σημειώσουμε ότι η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Θερμοπυλών. Το ωράριο λειτουργίας είναι Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή από τις 8.00′ έως τις 15.00′ και Τετάρτη από τις 10.00′ έως τις 15.00′ και από τις 18.00′ έως τις 21.00′.

Ακολουθεί η ομιλία του π. Γεωργίου Μπλάθρα:

« Σεβασμιώτατε,

Εντιμότατοι Άρχοντες,

Εκλεκτοί εκπρόσωποι της οικογένειας Κουμάνταρου,

Κυρίες και κύριοι,

 

Το χωριό μας, η Βαμβακού του Πάρνωνα, έχει σήμερα την τιμητική του. Έχει τη μεγάλη χαρά να προβάλει ενώπιον σας, ενώπιον τόσο εκλεκτού κοινού, τον ανεκτίμητο θησαυρό του, τον θρησκευτικό του πλούτο, που σηματοδοτεί την έντονη ευσέβεια και το υψηλό θρησκευτικό φρόνημα των προγόνων μας, οι οποίοι διαπνεόμενοι από την ευλάβεια τους και την πίστη τους προς τον Θεό, δημιούργησαν τον πλούτο αυτόν.

Τους τρεις τελευταίους αιώνες, αφ’ ότου εμφανίζεται ο πρώτος οικισμός της Παληοχώρας και στη συνέχεια η σημερινή κοινότητα Βαμβακούς, τα δέκα θρησκευτικά κέντρα, με πρώτο τον μεγαλοπρεπή Τρισυπόστατο Ενοριακό Ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Πολιούχου Αγίου Ιερομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, τα παρεκκλήσια και τα εξωκκλήσια του χωριού, εκοσμούντο με αξιόλογα ιερά εικονίσματα τα οποία διαφυλάχθησαν και συγκεντρώθηκαν στον Ενοριακό Ιερό ναό.

Με την προ τριετίας επίσκεψη του αγαπητού Ιωάννου Γεωργίου Κουμάνταρου με την οικογένειά του στη Βαμβακού και μπροστά στη θέα των αποθησαυρισμένων, στο Γυναικονίτη του Ιερού ναού, δεκάδων Ιερών Εικόνων, ευαισθητοποιήθηκε αμέσως και ανέλαβε την κάλυψη, εκ μέρους της οικογένειας Κουμάνταρου, ολόκληρης της δαπάνης συντηρήσεως των Ιερών Εικόνων δια της μεταφοράς τους τμηματικά και με απόλυτη ασφάλεια στα εξειδικευμένα εργαστήρια του Μουσείου Μπενάκη -υπό την προσωπική φροντίδα του κ. Βασιλείου Πασχάλη- και την επιστροφή τους, μετά την αποκατάσταση στο χωριό μας. Επίσης η οικογένεια Κουμάνταρου ανέλαβε τη δημιουργία ‘’Εκκλησιαστικού Μουσείου’’ στο ειδικά διαμορφωμένο ευρύχωρο Υπερώο του Ενοριακού Ιερού ναού δια της κατασκευής πολυτελών αμφίπλευρων προθηκών και την κατάλληλη ασφάλιση του χώρου.

Το παρελθόν έτος και συγκεκριμένα τον Ιούλιο μήνα, στα πλαίσια της εορτής της εκατονταετηρίδος του ανακαινισθέντος μεγαλοπρεπούς Ενοριακού ιερού ναού, έγιναν και τα εγκαίνεια του Εκκλησιαστικού μας Μουσείου.

Ύστερα από επιθυμία της οικογένειας Κουμάνταρου και με δαπάνες αυτής, ευρίσκονται στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη και εκτίθενται ενώπιον μας, σαράντα από τις εξήντα τρεις Ιερές εικόνες του Μουσείου μας. Για την ιστορική και καλλιτεχνική αξία των Ιερών Εικόνων τον λόγο φυσικά έχουν οι ειδήμονες.

Ευχαριστούμε δια την παρουσία σας».

 

 

 

 

Close Menu