Skip to main content
search
ΕπικαιρότηταΝεότητα

Εορτή λήξης β΄περιόδου αγοριών στην Ταϋγέτη

By 18 Ιουλίου 201924 Ιουλίου, 2019No Comments

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης στην Ταϋγέτη, η εορτή λήξης της β΄ κατασκηνωτικής περιόδου αγοριών, που ξεκίνησε στις 6  Ιουλίου για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Μέσα στον ειδυλλιακό χώρο των κατασκηνώσεων που βρίσκονται πλησίον της Ιεράς Μονής Παναγίας Ταϋγέτης, τα παιδιά πέρασαν όμορφες στιγμές γεμάτες με πλούσιες δραστηριότητες και ευκαιρίες πνευματικού ανεφοδιασμού. Με την ανύσταχτη φροντίδα του αρχηγού  π. Σεραφείμ Κοσμά, εφημερίου Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης, του υπαρχηγού κ. Αθανασίου Γεωργαντώνη, του υπευθύνου ιερέως π. Νικολάου Τσέτσεκα εφημερίου Σελλασίας και των υπολοίπων στελεχών, τα παιδιά έπαιξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, διασκέδασαν ενώ έμαθαν να ζουν ομαδικά, με πνεύμα αγάπης και θυσίας. Το θέμα της περιόδου ήταν: «Ο Χριστός ανάμεσά μας». Στο διάστημα των δέκα ημερών προσπάθησαν να γνωρίσουν το πρόσωπο του Χριστού μέσα από την ζωή του, την διδασκαλία και τα θαύματά του ενώ αναπτύχθηκαν οι έννοιες της συνεργασίας, του αμοιβαίου σεβασμού, της αγάπης, της ελευθερίας, της ταπείνωσης, της διάκρισης, της συγχώρεσης. Τα παιδιά τις ημέρες της παραμονής τους στην κατασκήνωση δέχθηκαν  και  την επίσκεψη  του  Σεβ.  Μητροπολίτου μας κ. Ευσταθίου, ο οποίος συνέφαγε μαζί τους, άκουσε τα συνθήματα και τα τραγούδια τους και μίλησε κατάλληλα προς τα παιδιά.

Η εορτή της λήξης, που ήταν η επίσημη και ευχαριστήρια εορτή των κατασκηνώσεων της Ταϋγέτης, πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια ευχάριστη και συγκινητική ατμόσφαιρα, ενώ οι μικροί κατασκηνωτές παρουσίασαν ένα μικρό εορταστικό πρόγραμμα ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ευσταθίου, των αρχών του τόπου μας, των γονέων τους και άλλων παρισταμένων. Στην εορτή έγινε εκτενής αναφορά από τον γενικό υπεύθυνο των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, π. Νικόλαο Τσέτσεκα σε όλους τους φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που προσέφεραν και βοήθησαν ποικιλοτρόπως τη φετινή λειτουργία των κατασκηνώσεων. Από την πλευρά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε όλους αυτούς που συμπαραστέκονται στο έργο των κατασκηνώσεων και  επαίνεσε τα στελέχη για την ανιδιοτελή προσφορά και την θυσιαστική αγάπη τους, προς τα παιδιά και την κατασκήνωση. Παράλληλα ο Σεβασμιώτατος  τίμησε δυο πρόσωπα για  την διακονία τους στην κατασκήνωση. Πιο συγκεκριμένα τίμησε τον κ. Ιωάννη Κατσούλη, επί σειρά ετών στέλεχος της κατασκήνωσης και την κ. Παρασκευή Μουστάκη, εργαζόμενη επί σειρά ετών στα μαγειρεία της κατασκήνωσης, ευχόμενος τα δέοντα. Στο τέλος της εκδήλωσης οι κατασκηνωτές επεφύλαξαν μια έκπληξη προς τον πνευματικό τους πατέρα τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας, προσφέροντας μια τούρτα και μια ανθοδέσμη ευχόμενοι για τα εβδομηκοστά ένατα γενέθλιά του. Η εορτή ολοκληρώθηκε με την προσφορά από τον Σεβασμιώτατο  αναμνηστικών δώρων προς τα παιδιά και τα στελέχη και κερασμάτων προς όλους τους παρισταμένους.

Ακολουθεί η ευχαριστήρια ομιλία του γενικού υπεύθυνου των Κατασκηνώσεων Ταϋγέτης π. Νικολάου Τσέτσεκα:

Σεβασμιώτατε, εντιμότατοι άρχοντες, κ. Διοικητά του ΚΕΕΜ, κ. Διοικητά της Αστυνομίας, κ. Διοικητά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λακωνίας, αγαπητοί γονείς και πολυαγαπημένα μας παιδιά,

Εικοσιτέσσερα χρόνια στην αετοφωλιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, της Ταϋγέτης για σαράντα πέντε ημέρες διεξάγεται μια πραγματική μάχη κόντρα στο ρεύμα και τις αντιπαιδαγωγικές προτάσεις της νέας εποχής για χάρη των παιδιών της Μητροπολιτικής περιφέρειας, της Λακωνίας ολόκληρης, ακόμη και περιοχών έξω από αυτήν. Σε καιρούς αλλόκοτους, σε μέρες παράξενες, σε εποχές αφιλίας και εγωκεντρισμού η Κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως μας δι΄ ευχών και κόπων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσταθίου πρότεινε και πάλι ένα ταξίδι συνάντησης προσώπων, μια ζωή αγάπης που αναζητά να αληθεύσει μέσα από την σχέση με τον άνθρωπο και τον συνάνθρωπο, ένα ταξίδι ανάβασης στον δύσκολο μα ευλογημένο δρόμο της ελευθερίας.

Στο ταξίδι αυτό είχαμε πολλούς συμπαραστάτες και έχουμε χρέος να εκφράσουμε τα ευγνώμονα αισθήματα μας προς :

-Την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ.Ντία Τζανετέα η οποία για ακόμη μια χρονιά στέκεται πολύτιμος αρωγός στο έργο της Κατασκηνώσεως με την κάλυψη όλων των περιόδων σε οπωροκηπευτικά προϊόντα.

· Το Κ.Ε.Ε.Μ. Σπάρτης και τον Διοικητή κ. Αθανάσιο Χρυσακόπουλο για την πολύτιμη ενίσχυση της Κατασκηνώσεώς μας το καθημερινό ψωμί και ένα γεύμα σε κάθε περίοδο.

-Την εταιρεία «Οικογένεια Στεργίου» και τον κ.Δημήτριο Στεργίου για την μεγάλη προσφορά με είδη διατροφής της εταιρείας του.

-Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη και τους Αντιδημάρχους κ.Δημήτριο Αποστολάκο, κ. Νικόλαο Φλώρο και τον πρόεδρο του Μυστρά κ. Δημήτριο Σκρουμπέλο για την διάθεση μηχανημάτων, για τον καθαρισμό του δρόμου, του γηπέδου καθώς και για την αποκομιδή των απορριμάτων.

– Ευχαριστούμε τους Διοικητές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λακωνίας οι οποίοι μας εξυπηρέτησαν με μεγάλη προθυμία σε κάθε βοήθεια που τους ζητήθηκε.

· Θερμά ευχαριστούμε τη Νέα Κίνηση Γυναικών Σπάρτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταϋγέτης και το Κέντρο Πρόληψης του Νομού Λακωνίας Δίαυλος για τις ενημερωτικές επισκέψεις.

· Τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών «Λακωνία» και τον Πρόεδρό του κ. Σαράντο Ζαραφωνίτη για την προσφορά μεγάλης ποσότητας χυμών.

· Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο και το εργοστάσιο «ΑΛΕΑ» για την πολύτιμη στήριξή τους.

– Ευχαριστούμε τα αδέρφια Ηλία και Παναγιώτα Γιαννόπουλου για την μεγάλη προσφορά τους σε κρέατα.

– Ευγνώμονες ευχαριστίες στον κ. Σάββα Βελησσάρη, κ. Νικόλαο Βουζιώτη, κ. Ελένη Δημητρίου, κ. Κυριάκο Αλεξανδρόπουλο και το ζαχαροπλαστείο Borsalino, κ. Ανάργυρο Παππά, κ. Ιωάννη Ζάβαλη, κ. Ανδρέα Ζαββάκο, τον κ. Ευάγγελο Χαραμή και το ζαχαροπλαστείο «Μορέως Ήδιστα», τον κ. Γεώργιο Χριστάκο και την κ. Παναγιώτα Γαλάτα για την πολύτιμη προσφορά τους.

– Ευχαριστίες στις ενορίες που προσέφεραν τρόφιμα και χρήματα: Μητροπολιτικός Ναός Σπάρτης, Αγ. Ειρήνη Μαγούλας, Αγ. Νικολάου Σπάρτης, Ανωγείων, Μυστρά, Μετόχιο Ιεράς Μονής Ιβήρων Παναγία Πορτα’ί’τισσα, Ι.Μ. Γόλας, Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα, Ενορίας Γκορυτσάς, Ενορία Δαφνίου, Αγ. Δημητρίου Ζάρακος, Ελίκας, Νεαπόλεως, Ξηροκαμπίου, Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, Κοκκινοράχης, Κλαδά, Μονεμβασίας, Καλογωνιάς, Αγ. Σπυρίδωνος Σπάρτης, Κονιδίτσας, Τσεραμιού, Φιλόπτωχο Σελλασίας και τις Ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Νεαπόλεως.

– Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον π. Κωνσταντίνο Κρυπωτό, π. Ηλία Βουρβουριώτη και π. Ανδρέα Κόνιαρη για την πολύτιμη βοήθειά τους.

· Ευχαριστούμε τους κυρίους Πέτρο Παναγιωτακάκο και Ιωάννη Λάγγη για την μεγάλη προσφορά τους σε ελαιόλαδο, ελιές και πατάτες. Καθώς και τα ελαιοτριβεία Ασωπού, Μεταμορφώσεως, Αγγελώνας, Ανωγείων, Μολάων, Πακιών-Συκέας, ελαιουργείο (Περιστέρι) Σκάλας, κ. Πέτρου Κορπάκη και κ. Μαργαρίτας Σταματάκου Μαρουδά.

– Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Υπεύθυνο Νεότητας της Μητροπόλεώς μας Αρχιμανδρίτη πατέρα Ευστάθιο Πορφύρη για την βοήθειά του καθώς και όλους τους Αρχηγούς και τα στελέχη και τους Υπευθύνους Ιερείς όλων των κατασκηνωτικών περιόδων τα οποία αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους για να προσφέρουν.

– Ευχαριστούμε θερμά τους μουσικούς κ. Σπύρο και Ηλία Καππάκο, Γεώργιο Ζήτσα και Αγγελική Σπηλιάκου, Νικολέτα Ξερακιά, Γιάννης Τσολομύτης και Τζανέτος Τζανετάκος οι οποίοι ήρθαν και ψυχαγώγησαν τα παιδιά μας.

– Ευχαριστούμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Λαμπηδώ Σκάλας, τον Συνεταιρισμό Γυναικών Εν Σπάρτη και την κ. Αγγελική Κομνηνού για την προσφορά των σημερινών γλυκών.

– Θερμά ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά του, του κ. Γεώργιο Βαμβαλή, ο οποίος εδώ και τόσα χρόνια είναι ακούραστος βοηθός της Κατασκηνώσεως.

· Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους γονείς, οι οποίοι ερχόμενοι στην Κατασκήνωση για τα παιδιά τους, τα χέρια τους ήταν πάντα γεμάτα με τρόφιμα.

– Ευχαριστούμε τους γιατρούς της κατασκηνώσεώς μας κ. Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, κ. Μαρία Καράμπελα, κ. Γεωργία Κωσταντάκου και κ. Δημήτρη Σκαρμπούνη.

– Ευχαριστούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νομού μας καθώς επίσης και τον ραδιοφωνικό σταθμό και την ιστοσελίδα της μητροπόλεώς μας για την προβολή του έργου της Κατασκηνώσεώς μας.

– Άφησα για το τέλος να ευχαριστήσουμε τον εμπνευστή και δημιουργό όλου αυτού του έργου που επιτελείται εδώ στην κατασκήνωση και δεν είναι άλλος από εσάς Σεβασμιώτατε. Γνωρίζοντας τη μεγάλη σας αγάπη, αλλά και το τεράστιο ενδιαφέρον σας για τη νέα γενιά του τόπου μας, όλον αυτόν τον καιρό της λειτουργίας της Κατασκηνώσεως βρισκόσασταν κοντά μας σωματικά, αλλά και πνευματικά, αφού ξέρουμε ότι όλες αυτές τις ημέρες χάνετε τον ύπνο σας προσευχόμενος ώστε τα πάντα να λειτουργήσουν ομαλά εδώ στην Κατασκήνωση. Σας ευχαριστούμε θερμά για όλα όσα μας προσφέρετε και ευχόμαστε ο Θεός να σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση.

Σας ευχαριστώ πολύ και καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού!

π. Νικόλαος Τσέτσεκας

1 (2) 4 6 3 2 GKS_0574 GKS_0581 (2) GKS_0595 (2) GKS_0654 GKS_0661 GKS_0682 GKS_0686

 

 

Close Menu