Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΥΣΤΡΑ

By 18 Απριλίου 201326 Απριλίου, 2013No Comments

Συμπληρώθηκαν εφέτος πενήντα τρία συναπτά έτη, από την ημέρα εκείνη του 1960, που μια ολιγομελής ομάδα Σπαρτιατών με επικεφαλής τον τότε Πρωτοσύγκελο, της Ιεράς Μητροπόλεως μας Παν. Αρχιμανδρίτη Θεόφιλο Καναβό και μετέπειτα Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, αποφάσισαν  την τέλεση της Ακολουθίας της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Βυζαντινό Μυστρά.

Το έργο των ευλαβών εκείνων προσκυνητών, συνέχισε ο Σύλλογος της Υπαιθρίου Ζωής Σπάρτης, γεγονός που αδιάκοπτα μέχρι σήμερα το διοργανώνει με περισσή φροντίδα και θρησκευτική ευλάβεια. Η  θρησκευτική αυτή εκδήλωση με την πάροδο του χρόνου, έγινε γνωστή και πέραν των ορίων της Λακωνίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες προσκυνητών, να προσέρχονται  στο κατανυκτικό αυτό χώρο, μέσα σε μια άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα και να παρακολουθούν με πολλή ευλάβεια την Ακολουθία και να σιγοψάλλουν τους θαυμάσιους ύμνους προς την Παναγία μας.

DSCN4735DSCN4746DSCN4763Την ωραία αυτή παράδοση συνέχισε και αναβάθμισε από της ενθρονίσεώς του το 1980 ο Σεπτός Προκαθήμενος της Τοπικής Εκκλησίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ, Ευστάθιος. Μάλιστα κατά καιρούς προσκαλεί και κάποιον άλλο Μητροπολίτη, προκειμένου να λαμπρύνει ακόμη περισσότερο τη θρησκευτική αυτή τελετή και να δώσει και σε άλλους Αρχιερείς την ωραία ευκαιρία να βιώσουν τη συγκίνηση και «να ενθυμηθούν αρχαίων ημερών», σ’ ένα τέτοιο  περιβάλλον που  αποπνέει Βυζάντιο…

Στη φετινή Ακολουθία, που έγινε την Παρασκευή  12 Απριλίου 2013, προσκεκλημένος του πολυσεβαστού μας και αγαπητού μας Μητροπολίτου μας, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης, ο οποίος χοροστάτησε στην Ιερή Ακολουθία και απηύθυνε λόγια μεστά θεολογικού περιεχομένου για το υπεράγιο πρόσωπο της «Υπερμάχου Στρατηγού» και λόγια καρδιακά και επίκαιρα που κυριολεκτικά κέντρισαν τις καρδιές των πιστών που είχαν κατακλύσει τόσο τον ιερό Ναό όσο και τους προαύλειους χώρους του. DSCN4791DSCN4806Και ήταν εκατοντάδες οι πιστοί από τους όμορους νομούς, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία, καθώς και από την Ηλεία, την Κόρινθο, την Αργολίδα την Αττική… και φυσικά από την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης και του Μυστρά. Ανάμεσα τους  και οι Αρχές του Νομού και της Σπάρτης, οι Βουλευτές κ. Φ. Πατριανάκου και κ. Α. Δαβάκης, ο Στρατιωτικός Διοικητής του ΚΕΕΜ, Ταξίαρχος κ. Δ. Μακρής,  ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σ. Αργειτάκος, Αντιδήμαρχοι και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Δ. Σκρουμπέλος και τα Μέλη της. Τους θαυμάσιους ύμνους προς την «Κυρία Θεοτόκο», απέδωσε  με την χορωδία του, ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολι- τικού Ιερού Ναού Σπάρτης κ. Παναγιώτης Τζανάκος.

Στο τέλος της Ακολουθίας  συγκινητικά  και πηγαία ήταν τα λόγια ευχαριστίας που απηύθυνε  τόσο στον φιλοξενούμενο Αρχιερέα, όσο και προς όλο το εκκλησίασμα για τη συμμετοχή τους ο Μητροπολίτης μας, μαζί με τις πατρικές του ευχές και ευλογίες προς όλους μας.

Οι προσκυνητές που από ενωρίς ανηφόρισαν το καλντερίμια της καστροπολιτείας, κάτω από το φωταγωγημένο κάστρο του Βιλεαρδουινου και υπό την σκέπη του φεγγαριού και των άστρων και τη συντροφιά δεκάδων φαναριών, τοποθετημένα  από την Πρόεδρο της Υπαιθρίου κ.Τζαβιδοπούλου και τα Μέλη του Δ.Σ στις άκρες του μονοπατιού, απόλαυσαν ταυτόχρονα τις ανοιξιάτικες μυρωδιές και την υπέροχη θέα της Σπάρτης, σίγουρα κατηφόρισαν και αναχώρησαν  «στα ίδια», με τις καλύτερες εντυπώσεις.

π. Λάζαρος. Κ. Σκάγκος – Εφημέριος Μυστρά

Close Menu