Συμπληρώνοντας μισό αιώνα ζωής και παρουσίας (1967-2017) με αέναη προσφορά στο συνάνθρωπο, η ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης διοργάνωσε σειρά επετειακών εκδηλώσεων στο διάστημα από 6-15 Οκτωβρίου.
Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Παρασκευή (6/10) στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, με τα εγκαίνια της έκθεσης ορθόδοξου χριστιανικού βιβλίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Εν Πλω». Τον αγιασμό τέλεσε ο εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ευσταθίου, ο Πρωτ. π. Γεώργιος Μπλάθρας, Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Εν συνεχεία στον ίδιο χώρο, έλαβε χώρα η παρουσίαση του βιβλίου «Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης» από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Κρουσταλάκη.
Το Σάββατο 7/10 το μεσημέρι, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης έγινε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου: «Στο Μυστρά με πανσέληνο» από το συγγραφέα, δάσκαλο και αγιογράφο, Γιώργο Αντωνάκη. Οι παρευρισκόμενοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν για μιάμιση, περίπου, ώρα την παρουσίαση του βιβλίου, από τον ίδιο τον ταλαντούχο συγγραφέα του, και να εμπλακούν μικροί και μεγάλοι σε μια σειρά δραματοποιήσεων, θεατρικού παιχνιδιού και μεταμφιέσεων, προσπαθώντας να ανακαλύψουν το δικέφαλο αετό του Βυζαντίου στο παλάτι του Μυστρά και το μεταμεσονύκτιο φωτισμό του από το φως της Πανσέληνου.
Το πρωί της Κυριακής (8/10) μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε ο «Γύρος της Ενορίας». Περισσότερα από 120 άτομα συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου για μικρούς και μεγάλους που έγινε σε συνεργασία με τους «Σπαρτιάτες Δρομείς» και την υποστήριξη του ΕΕΣ-Παράρτημα Σπάρτης και του Συλλόγου «Ετοιμοκλής».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (Κυριακή 8/10) στον προαύλιο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, έλαβε χώρα επετειακή – εορταστική συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τη σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς». Η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Κάρολος Κουκλάκης και ο Γιώργος Ντόβολος ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους σε μουσικές και τραγούδια του ξενιτειάς. Συμμετείχαν, ακόμη, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης υπό τη διεύθυνση του διευθυντού της Σχολής και πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος κ. Παναγιώτη Χρόνη και τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Σπάρτης υπό την ευθύνη του κ. Θεόδωρου Μαδημένου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκαμπίου υπό την ευθύνη της κ. Βασιλικής Βορβή.
Το απόγευμα της Τετάρτης 11/10 μετά την Ιερά Παράκληση προς τον προστάτη της Ενορίας Άγιο Σπυρίδωνα, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εσπερίδα ιστορίας και μνήμης με γενικό τίτλο « Οι παλαιοί αφηγούνται. . . οι νεότεροι μαθαίνουν . . . ». Παρουσιάσθηκαν τρεις ενδιαφέρουσες ομιλίες που είχαν σχέση με την ιστορία, την ανοικοδόμηση και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής της Λάκκας καθώς και την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος. Ο αρχιτέκτονας κ. Γεώργιος Γιαξόγλου παρουσίασε το θέμα « Η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής της Λάκκας και ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος», η αρχαιολόγος κ. Χαρά Γιαννακάκη ανέπτυξε το θέμα « Τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής του Ευρώτα» και ο Δικηγόρος και τ. Δήμαρχος Σπαρτιατών κ. Δημοσθένης-Παρασκευάς Ματάλας ομίλησε με θέμα « Η Λάκκα, τα Ματαλέικα και ο Άγιος Σπυρίδωνας τότε ». Παράλληλα μέσα από παλαιές φωτογραφίες που προβλήθηκαν και τις αναφορές των ομιλητών, ξύπνησαν μνήμες στους παλαιότερους ενορίτες, αλλά έμαθαν πολλά πράγματα και οι νεότεροι για την ιστορία και τη ζωή της περιοχής.
Την Παρασκευή 13/10 τελέσθηκε (εκ μεταθέσεως) Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος επί τη εορτή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου. Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται Αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, ευλογία εκ της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους. Στον Μέγα Εσπερινό της Αγρυπνίας χοροστάτησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος με την συμμετοχή κληρικών της περιοχής.
Τέλος, την Κυριακή 15/10 με τον Όρθρο και την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, έπεσε η αυλαία των επετειακών εκδηλώσεων. Ακολούθησε το Ιερό μνημόσυνο των διατελεσάντων εφημερίων, ιεροψαλτών, επιτρόπων και νεωκόρων και ευεργετών του ιερού ναού.
Από την ενορία διανεμήθηκε σε όλους μια μικρή επετειακή αναμνηστική έκδοση με τίτλο «Η ενορία μου: Ζω σε αυτήν, μαθαίνω για αυτήν, συμμετέχω στη ζωή της» ενώ στο προαύλιο του Ιερού Ναού προσφέρθηκαν κεράσματα που προσέφεραν καταστήματα-χορηγοί, αλλά και εκείνα που ετοίμασαν οι κυρίες της ενορίας για όλους τους πιστούς.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, η τ. Βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Δημήτρης Αποστολάκος, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Κων/νος Μαυρομιχάλης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Σπάρτης κ. Σπύρος Μοιράγιας, ο Δκτης του ΚΕΕΜ, Ταξίαρχος κ. Ιορδάνης Χατζηνικολάου, ο Υπαστυνόμος κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης ως εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντού Λακωνίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, πολλοί κληρικοί και πλήθος κόσμου, ενοριτών και φίλων της ενορίας.
Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλων των συνεργατών του ενοριακού έργου εκφράζονται εγκάρδιες και ειλικρινείς ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν για την άψογη και επιτυχημένη πραγματοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων. Αναλυτικότερα προς: την Ιερά Μητρόπολη και τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, με την πατρική ευλογία και καθοδήγηση του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις. Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και την πρόεδρό του κ. Γεωργία Γαλανοπούλου, τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Σπάρτης και τον πρόεδρό του κ. Σάββα Βελισσάρη, τη σχολική επιτροπή α/βαθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Σπάρτης και τον πρόεδρο της, κ. Χρήστο Πλείωτα καθώς και στην πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σπάρτης κ. Παναγιώτα Ανδρακάκου. Προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας και το Τμήμα Τροχαίας και τον διευθυντή του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης κ. Φώτιο Πολίτη για την συμπαράσταση και συνεργασία. Τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (παράρτημα Σπάρτης) και την ομάδα των φοιτητών της Νοσηλευτικής Σχολής Σπάρτης, τον Σύλλογο «Ετοιμοκλής», τους «Σπαρτιάτες Δρομείς» και το «Ημίχρονο Σπορ» για την υποστήριξη και συμβολή τους στον αγώνα δρόμου. Τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Σπάρτης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκαμπίου και την χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Τα τοπικά Μ.Μ.Ε., τον Ραδιοφωνικό Σταθμό και την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τον Λακωνικό Τύπο, το ραδιόφωνο flynews, την ιστοσελίδα notospress, το ΙΟΝΙΑΝ ΤV, τον κ. Τάκη Κούρο, και το φωτογραφείο του κ. Γεωργίου Τόμπρου. Προς τα καταστήματα: τα Αρτοποιεία κ. Νίκου Μάζη και κ. Θεοδόση Δρακουλάκου, το κατάστημα Εκκλησιαστικών ειδών κ. Σπύρου Μαυρόγιαννη, το Ανθοπωλείο κ. Πόπης Λιακοπούλου, το κρεοπωλείο των κ. Τσικάκη-Γιαννόπουλου, τον Α.Σ.Ε.Ε. Αμυκλών «Λακωνία» και τον Γυναικείο Συνεταιρισμό «Εν Σπάρτη» για τις προσφορές τους. Τέλος εγκάρδιες ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους τους ενορίτες που στήριξαν ποικιλοτρόπως (οικονομικά-υλικά-ηθικά) την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και προς όλους τους εθελοντές που βοήθησαν. Ευχόμαστε ο Άγιος Σπυρίδων να ανταποδίδει πλουσιοπάροχα σε όλους.
Σύντομο Ιστορικό Ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης
Η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης είναι μια από τις τέσσερις ενορίες της Λακωνικής πρωτεύουσας και βρίσκεται ανατολικά στην είσοδο της πόλεως. Η ενορία ιδρύθηκε επίσημα με Βασιλικό διάταγμα το 1967 (Φ.Ε.Κ. 119/12.07.1967) με ενοριακό Ναό το μικρό τότε εξωκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνος της συνοικίας Ματαλέικα και συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής και παρουσίας στον εκκλησιαστικό χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.
Κέντρο της ενορίας αποτέλεσε εξ αρχής ο σημερινός ενοριακός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, που έχει μια ιστορία σχεδόν 100 χρόνων. Ανεγέρθηκε ή άρχισε να ανεγείρεται περί το 1919, με πιθανή χρονολογία περάτωσης το 1920-1922.Η ανέγερση του έγινε από τον εδρεύοντα στη Σπάρτη κατά την ως άνω χρονολογία αλληλοβοηθητικό Σύλλογο ο «Άγιος Σπυρίδων» με πρόεδρο του τον υφασματέμπορο Ηλία Νικήτα Τσαούση.
H αλματώδης επέκταση της πόλεως ανατολικά (περιοχή Λάκας – Ματαλέικα), επέβαλε τη δημιουργία τέταρτης ενορίας. Ο τότε Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης μακαριστός Κυπριανός Πουλάκος (1959 – 1970), από τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του, έχοντας διαγνώσει την ανάγκη αυτή, ιδρύει, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την τέταρτη ενορία της πόλεως με ενοριακό Ναό τον Άγιο Σπυρίδωνα, μέχρι τότε εξωκκλήσιο της ενορίας του Οσίου Νίκωνος, εγκριθείσης της Πράξεως αυτής από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκδοθέν προς τούτο το από 1–7–1967 Βασιλικό Διάταγμα και δημοσιευθέν την 12–7–1967 στο υπ’ αριθ. 119 ΦΕΚ (τ.Α). Tο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Οσίου Νίκωνος μετά τη σύσταση της νέας ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος, δια της υπ’ αριθ. 73/30-10-1967 πράξεώς του, καθόριζε τα όρια της νέας συσταθείσης ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος.
Σήμερα η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος αριθμεί περίπου 3000 ενορίτες. Εντός των ορίων της βρίσκεται το Γηροκομείο Σπάρτης « Οι Άγιοι Ανάργυροι » με το παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων, καθώς και το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής εντός του ‘’Περιβολίου’’ της ιστορικής οικογενείας Ματάλα.