Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης

By 12 Ιανουαρίου 20108 Ιουλίου, 2010No Comments

Όσο θα υπάρχετε εσείς   θα υπάρχουν τα ιδρύματα

  Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων ‘’ Ο Άγιος Παντελεήμων ‘’Άσυλο Ανιάτων , η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο.

           Ο Μητροπολίτης καλωσόρισε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος τους προσκεκλημένους με τα χρόνια πολλά και με την ευχή το νέο έτος να είναι χίλιες φορές καλύτερο από το προηγούμενο.2010 001 

          Στο μήνυμα που απηύθυνε, εξήρε το έργο και την συνεισφορά των απανταχού Ευεργετών με αναφορές στο θεάρεστο έργο που επιτελείται στα 12 ευαγή Ιδρύματα της Μητροπόλεώς μας, συνοψίζοντας τον λόγο του στη φράση ‘’ Όσο υπάρχετε εσείς,  θα υπάρχουν τα ιδρύματα. ‘’

            2010 039Ωστόσο ο Μητροπολίτης κ.κ. Ευστάθιος εξέφρασε την πικρία του και τον προβληματισμό του σχετικά με την αδικαιολόγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης όπως την χαρακτήρισε, της επιβολής επιπλέον φόρων στην εκκλησία και δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον τρόπο λειτουργίας των ιδρυμάτων από τούδε και στο εξής, δεδομένου ότι οι δωρεές για τον χρόνο που πέρασε, σημείωσαν πτώση 30%.Πιο  συγκεκριμένα ο Σεβασμιότατος τόνισε: ‘’ Η εκκλησία αυτά που της δίδονται στα χέρια της αυξάνονται και τα δίνει πολλαπλά στο λαό της.

            Η φορολογία προς την πολιτεία θα τριπλασιαστεί το 2010 και αυτό σημαίνει ότι 4 εργαζόμενοι τον υπόλοιπο χρόνο δεν θα μισθοδοτηθούν. Η ίδια η πολιτεία εγκαινιάζει αντεργατική πολιτική και θα υπάρξει υποβάθμιση των υπηρεσιών στους πάσχοντες του ασύλου λόγω της μείωσης του προσωπικού.

Οι Ευεργέτες θα εκλείψουν ή οι προσφορές τους θα μειωθούν, μη ανεχόμενοι  να βλέπουν τον ιδρώτα τους και τις οικονομίες τους να πηγαίνουν σε άλλους σκοπούς που δεν επέλεξαν οι ίδιοι. Έτσι θα ματαιώνεται η επιθυμία τους να προσφέρουν τα χρήματά τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.’’

            Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης δήλωσε κατηγορηματικά ότι ουδείς εισερχόμενος σε ένα από τα 12 Ιδρύματα της Μητροπόλεως θα πληρώνει το παραμικρό ευρώ, πλην των Ευεργετών ή των οικείων των πασχόντων που θέλουν οι ίδιοι να κάνουν κάποια δωρεά.

       2010 015     Ο Πατήρ Ιωάννης Προφύρης, Διευθυντής του Ασύλου Ανιάτων, μίλησε έπ’ ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην εκδήλωση:

Σεβασμιώτατε , αγαπητοί μας προσκεκλημένοι,

         Από την αρχή της λειτουργίας του Ιδρύματος έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται η εκδήλωση αυτή για την 2010 044κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την πρώτη Κυριακή κάθε  νέου έτους. Η σημερινή όμως  έχει μια ιδιαίτερη αξία καθότι αυτή πραγματοποιείται κάτω από το ομιχλώδες πέπλο της απειλής του ιού ΗιΝι ( νέα γρίπη). Μπροστά σ’ όλη αυτή την γενικότερη  ανησυχία και το μεγάλο προβληματισμό υπερίσχυσε η αγάπη η δική σας για τους τροφίμους μας . Μιας αγάπης πολύ μεγάλης που όλα αυτά τα χρόνια έχει μεταφραστεί σ’ επισκέψεις, σε προσφορά χρημάτων, τροφίμων και ρούχων, σε παρουσίαση  εκδηλώσεων, σ’ φιλοξενία  των ασθενών μας  μα κυρίως σε προσευχή προς τον φιλάνθρωπο θεό . Μιας αγάπης που  βοήθησε το Ίδρυμα να κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο της κοινωνικής φροντίδας, να ορθοποδήσει και να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σ’ εμπερίστατους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους  μας. 

  Πεποίθηση  όλων μας  όσων υπηρετούμε εδώ στο Άσυλο Ανιάτων  είναι πως αυτή η αγάπη ποτέ δεν θα εκλείψει αλλά θα  συνεχίσει να ενδυναμώνει το Ίδρυμα. Σιγουριά μας πως αυτή η αγάπη  θα εξακολουθεί για πάρα, πάρα πολλά χρόνια να  προσφέρει χαρά  στους συμπαθείς τροφίμους του Ασύλου Ανιάτων και ενίσχυση και συμπαράσταση σ’  όλους όσους εργάζονται στο Ίδρυμα και  καταθέτουν καθημερινά την ψυχή τους για την ανακούφιση του σωματικού μα κυρίως ψυχικού πόνου.

Το Άσυλο Ανιάτων είναι μια  δάδα που άναψε και χάρισε στην κοινωνία μας ο ίδιος ο Χριστός μας  με σκοπό  να ζεστάνει τις πονεμένες  καρδιές των ασθενών μας αλλά ταυτόχρονα να φωτίσει τις καρδιές όλων μας και να μας οδηγήσει  σε έργα αγάπης και ανθρωπιάς. Καθώς ευρισκόμαστε στην ανατολή της νέας χρονιάς ας έχουμε βαθιά χαραγμένο μέσα μας την φράση που υπάρχει στη Π. Διαθήκης  και συγκεκριμένα στο βιβλίο των παροιμιών : ‘ Ο ελεών πτωχόν Θεώ δανείζει ‘ . 

 Στο σημείο αυτό  επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας  που καθημερινά  αγωνίζεται και φροντίζει για την καλή λειτουργία και αυτού του Ιδρύματος καθώς και στα αξιότιμα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου, στους ιατρούς στους εργαζομένους και σ΄ όλους εσάς που ενισχύετε  το Άσυλο Ανιάτων. Σας ευχαριστούμε  και σας ευχόμαστε καλή χρονιά.2010 057

 

Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, τέλος,  απένειμε τον δίκαιο έπαινο της τοπικής εκκλησίας για την πολυετή και επιτυχή προσφορά στην ιατρική περίθαλψη των τροφίμων του Ιδρύματος του Ασύλου Ανιάτων, στον ιατρό κ. Ευθύμιο Πούλο.

 

Close Menu