Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Νεκταρίου στη Συκέα

By 11 Νοεμβρίου 201427 Νοεμβρίου, 2014No Comments

ΣΥΚΕΑ 1ΣΥΚΕΑ 2ΣΥΚΕΑ 9

 

 

 

 

 

 

 

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, στο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα στην Συκέα. Η προσέλευση των προσκυνητών ήταν αθρόα και συγκινητική καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πανηγύρεις της Λακωνίας. Η εικόνα με τους μπλοκαρισμένους δρόμους από τις δεκάδες των πούλμαν και τις εκατοντάδες των Ι.Χ έδιδαν στην γύρω περιοχή μια άλλη εικόνα ασυνήθιστη για την καθημερινότητα, όλ’ αυτά όμως μαρτυρούσαν το μεγάλο εορταστικό γεγονός. Οι εκατοντάδες προσκυνητές είχαν σχηματίσει μεγάλη ουρά και περίμεναν υπομονετικά ακόμη και μια ώρα, προκειμένου να φθάσει η σειρά τους για να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Αγίου.

 
Την παραμονή της εορτής το απόγευμα τελέσθηκε εσπερινός κατά την διάρκεια του οποίου  ομίλησε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Μέντης, ενώ συμμετείχαν Ιερείς των ενοριών της περιοχής. Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η Iερά Παράκληση στον Άγιο και το μεσονύκτιο τελέσθηκε, από τον εφημέριο του Ιερού Προσκυνήματος Πρωτοπρεσβύτερο π. Σταύρο Βαρρά, Ιερά Aγρυπνία.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μολάων Aρχιμανδρίτη π. Γεράσιμου Πετρολέκα και κληρικών της περιοχής. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας  την προηγούμενη ημέρα χοροστάτησε σε Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στο Βλαχιώτη του οποίου Πολιούχος είναι ο Άγιος Νεκτάριος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος στην ομιλία του αναφέρθηκε αρχικά στο μεγαλείο και τη μοναδικότητα της Ελλάδας, στη συνέχεια έκανε αναφορά στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και ολοκλήρωσε τον μελίρρυτο λόγο του μιλώντας για την  ανάγκη του ανθρώπου αφ’ ενός να έρθει κοντά στον Πανάγαθο Θεό, αφ’ ετέρου να ζητάει την διαμεσολάβηση των Αγίων, όπως ακριβώς έκαναν οι εκατοντάδες των πιστών που έσπευσαν να προσκυνήσουν στον Ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου.  Ακολούθησε η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της εικόνος του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου.

Στον εορτασμό συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος , ο Βουλευτής και τέως Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα , ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, οι Διοικητές Αστυνομικού Τμήματος και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μολάων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Αβδούλος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μονεμβασίας κ.κ Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και Ιωάννης Σουρλάς, η κα Παναγιώτα Αλειφέρη Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου, ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Βουνελάκης, το τοπικό Συμβούλιο Συκέας με τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Σαργκάνη και πλήθος κόσμου.  Οι εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν με δεξίωση που παρέθεσε η Διοικούσα επιτροπή στην αίθουσα τελετών του Ιερού Προσκυνήματος.

 
ΣΥΚΕΑ 7 ΣΥΚΕΑ 5 ΣΥΚΕΑ 4

Close Menu