Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και εφέτος η πανήγυρη του Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη

By 26 Νοεμβρίου 2013No Comments

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAΜε ευφροσύνη πνευματική, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή γιόρτασαν και εφέτος, την Τρίτη 26η Νοεμβρίου, τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Νίκωνος του ”Μετανοείτε”, πολιούχου αυτής. Τιμήθηκε προσηκόντως ένας μοναχός, ο οποίος δια του μαρτυρίου της συνειδήσεως συνεσταυρώθη με τον Κύριό μας, συνέτριψε τον «παλαιό» άνθρωπο δια της μετανοίας και της χριστομιμήτου ταπεινώσεως, είλκυσε τη θεία χάρη, κατέστη θεοφόρος και εντάχθηκε στην πολυπληθή χορεία των αγίων, ώστε για 1000 και πλέον χρόνια να προστατεύει και να ενδυναμώνει την περιάκουστη και ευλογημένη από το Θεό πόλη του Λυκούργου.

Οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις, όπως έχει καθιερωθεί από το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Ευστάθιο, σηματοδοτήθηκαν με την έξοδο της ιεράς εικόνος του οσίου και την ενθρόνισή της στο σολέα του Ιερού Ναού, κατά τον αρχιερατικό εσπερινό της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου. Η επισφράγιση της πανηγύρεως έλαβε χώρα την παραμονή και την κυριώνυμη ημέρα της εορτής.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAΔιεξοδικότερα, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου εψάλη ο μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και  θείου κηρύγματος. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, που κήρυξε και το θείο λόγο, πλαισιωμένος από το Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ευστάθιο, το Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και το Θεοφιλ. Βοηθό Επίσκοπο  Ανδρούσης κ. Θεόκτιστο. Στη μεστή από μηνύματα ομιλία του ο κ. Άνθιμος στάθηκε ιδιαίτερα στην Αλήθεια, που αναζητούσαν οι άνθρωποι της αρχαίας Ελλάδας και που αυτή ενσαρκώθηκε στο πρόσωπο του Κυρίου Ημών  Ιησού Χριστού, ο οποίος ενώπιον του Πόντιου Πιλάτου αποκάλυψε  ότι: “Εγώ ειμί η Αλήθεια και η Ζωή”. Επίσης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της Ελληνοχριστιανικής παράδοσης, ως πηγής για την αναζωογόνηση του παραπαίοντος Δυτικοευρωπαϊκού Πολιτισμού και κατέληξε, υπογραμμίζοντας το διαχρονικό μήνυμα που αντλούμε από το βίο και την πολιτεία των Αγίων της Εκκλησίας μας.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAΤην Τρίτη  26 Νοεμβρίου, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Ναό ετελέσθη ο όρθρος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, και το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχη μας, συνεπικουρούμενου από τους προαναφερθέντες αρχιερείς και το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου κ. Καλλίνικο.

Ο Σεβασμιώτατος Καστορίας απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει το Ναό, σκιαγράφησε με χαρακτηριστική ενάργεια τα βασικότερα γνωρίσματα του ηγέτη με πρότυπο τη φυσιογνωμία του Οσίου Νίκωνος. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο πραγματικός ηγέτης, εκτός από τις έμφυτες ικανότητες και την εν γένει γνώση, επιβάλλεται να έχει το Θεό στην ψυχή του και  ανιδιοτελή αγάπη προς το συνάνθρωπό του, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αποστολή του.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAΜετά το πέρας της Θείας λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Νίκωνος, με ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες παρά τις δυσοίωνες μετεωρολογικές προβλέψεις, διαμέσου των κεντρικών οδών της Σπάρτης. Πλήθος ευσεβών χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν, για να έχουν την προστασία του αγίου στη ζωή τους.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAΟ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους αυτούς οι οποίοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της θρησκευτικής εκδηλώσεως. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους Αγίους Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν  στην πρόσκλησή του, τους Εφημερίους και τους λοιπούς διακονούντες του Ιερού Ναού, τον ευαγή Κλήρο, τις Αρχές, τους ευσεβείς πιστούς, το Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς Φορείς της πόλεως (Λύκειο Ελληνίδων, Σώμα Ελλήνων Οδηγών, Φιλαρμονική κ.α) και τους Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων της Σπάρτης, καθώς και τους φοιτητές των Πανεπιστημιακών σχολών. Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε προς το διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος  και τους τεχνικούς για την αναμετάδοση τόσο του εσπερινού, όσο και της Θ. Λειτουργίας, καθώς και προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της Θρησκευτικής πανηγύρεως.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAΑπό τους εκπροσώπους των Αρχών και Φορέων το “παρών” έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών  κ. Γρηγοράκος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δαβάκης, η βουλευτής κ. Πατριανάκου, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών κ. Δασκαλάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Αργειτάκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πουλοκέφαλος,  ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Μακρής, ο  Διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών περιφέρειας Πελοποννήσου Ταξίαρχος κ. Γιόβας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Μητσέας, ο Υποδιοικητής της 124 Π.Β.Ε.  Τριπόλεως Σμήναρχος κ. Χατζής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης κ. Νικολέτος, Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι κ.α.

Εκ του γραφείου τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA006 001 011 018 028 037 044 002 007 012 020 030 039 003 008 015 021 031 040 004 009 016 023 035 042 005 010

Close Menu