Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία Τύπου

Ομιλία Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, κατά την χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ.κ. Θεοκτίστου

By 25 Οκτωβρίου 200930 Δεκεμβρίου, 2009No Comments

Μακαριώτdwro-sparths-se-episkopoατε, 

Επιτρέψατέ μου να εκφράσω τη χαρά μου για την ευλογημένη παρουσία σας σήμερα στην ιστορική μας Σπάρτη.

 Ο ευαγής Ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι πιστοί, εκλεκτοί και αποτελεσματικοί άρχοντες του Νομού και της πόλεως ,ο ευλογημένος, ευπατρίδης, ευαίσθητος, ευγενικός και πνευματικά ανεβασμένος λαός μας και η ελαχιστότητά μου Σας υποδεχόμαστε σήμερα με αισθήματα χαράς, σεβασμού, εξιδιασμένης τιμής και αγάπης και σας απευθύνουμε μυριόστομο και εγκάρδιο το «ως ευ παρέστητε». Θα κρατήσουμε την αγάπη Σας στην καρδιά μας και θα ενθυμούμαστε τα πολύ ευγενικά και πνευματικά λόγια σας για την ψυχική μας ωφέλεια και θα ευχόμαστε για καλλίκαρπη, πολύκαρπη και πολυχρόνια αρχιεπισκοπεία σας, για να σκορπίζετε στα πονεμένα πρόσωπα της γης την εν Χριστώ ελπίδα και χαρά.

Η οσιοσκέπαστη και περιάκουστη πόλη της πειθαρχίας και του μέτρου με ενθουσιασμό καλωσορίζει το σεμνό,  σεβάσμιο και συνετό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος σε  μία μέρα πολυμερώς σημαντική για τον ιστορικό μας τόπο, αφού πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, χειροτονία Επισκόπου και πρώτη φορά τιμήθηκε η Μητρόπολή μας με Βοηθό Επίσκοπο.

Αντιπροσφέρουμε με σεβασμό και αγάπη, μαζί με τις ευχαριστίες μας, και την ευγνωμοσύνη μας   γι αυτά που μας είπατε, γι αυτά που βιώνουμε αυτή τη στιγμή και γι αυτά που προσφέρατε  Σεις πρώτος ως Πρώτος της Ελλαδικής Εκκλησίας και οι Σεβ. Μητροπολίτες ύστερα, τόσο οι παρευρισκόμενοι και συμμετέχοντες στα ιερά Μυστήρια της θείας Λειτουργίας και της χειροτονίας του Επισκόπου Ανδρούσης κ. Θεοκτίστου, όσο και οι υπόλοιποι που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με ευμένεια δεχθήκατε τη θερμή παράκλησή μου και με το πνεύμα της εν Χριστώ ελευθερίας επιλέξατε ως βοηθό  Επίσκοπο  της Ιεράς Μητροπόλεώς μας έναν εκ των τριών εκλεκτών υποψηφίων,   τους οποίους με πολύ σεβασμό πρότεινα στο σεπτό σώμα της Ιεραρχίας.

Η εκλογή του ήδη χειροτονηθέντος θεοφιλεστάτου Επισκόπου είναι τιμή για τη Μητρόπολή μας, αφού είναι γέννημα και θρέμμα της ιστορικής Σπάρτης και περικοσμείται με όλες τις αρετές του καλού ποιμένος.

Επίσης η εκλογή αυτή του θεοφιλεστάτου ήταν και μία οφειλή της Διοικούσης Εκκλησίας προς αυτόν, η οποία  επιβάλλεται να τιμά και εκείνους που αναλώνουν τη ζωή τους στην Επαρχία.

Επιστρέφει εδώ τιμημένος και στολισμένος  με το υψηλό της αρχιερατείας αξίωμα, έτοιμος να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα και με την απόφαση, όπως πιστεύω, να δώσει όλη του την ψυχή ως καλός ποιμένας  σ αυτόν τον ευγενή και ευσεβή λαό,  που υπεραγαπώ, και να σταθεί κοντά  στον πόνο του και στα προβλήματά του, αυξάνοντας τη χαρά του, λιγοστεύοντας τη δοκιμασία του και δίδοντάς του ελπίδα.

Το αδιαμφισβήτητο ήθος του, ο κρυστάλλινος ορθόδοξος λόγος του, το ιεραποστολικό του ενδιαφέρον και η αγάπη του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα και η συμμετοχή του στη χαρά και στη λύπη των συνανθρώπων μας, όλα αυτά τα γνώρισε και τα δοκίμασε αρκούντως για 35 ολόκληρα χρόνια   ο ιερός κλήρος και λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, στην οποία προϋπηρέτησε πλησίον του αειμνήστου λαμπρού και αγίου Μητροπολίτου Γόρτυνος Θεοφίλου, και, επομένως, αυτά τα προσόντα εγγυώνται την επιτυχία της νέας διακονίας του.

Εξ άλλου η προσφορά του στη μαθητιώσα νεολαία μαdwro-sparths-se-arxiepiskopoς ως Καθηγητή για πολλά χρόνια τροφοδοτεί την ελπίδα μας, ότι οι νέοι της θεοσώστου  επαρχίας  μας, οι οποίοι είναι  η απαντοχή μας στης απελπισίας τον καιρό, θα πιαστούν από τον ισχυρό βραχίονά του, θα ακούσουν  την πολύπειρη καθοδηγητική του φωνή και όλοι μαζί θα βαδίσουμε  το δύσκολο αλλά ασύγκριτα ωραίο δρόμο ο οποίος στη θέωση θα μας φέρει.

     Ευχηθείτε, Μακαριώτατε, να έχουμε ο ευσεβής λαός μας, οι ευλογημένοι άρχοντες του Νομού  και της πόλεως, ο ιερός κλήρος και ο Βοηθός Επίσκοπος Ανδρούσης μαζί με τον ομιλούντα ευλογημένη συμπόρευση και άριστη συνεργασία που θα αποκαλύπτει την παρουσία  του Θεού και θα επιβραβεύει την όποια  καλή εργασία.

Close Menu