Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των Πολιούχων της Τρίπολης Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου

By 22 Μαΐου 202412 Ιουνίου, 2024No Comments

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Μαΐου 2024, για τους Πολιούχους της Τρίπολης, Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο, στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού και Νεομαρτύρων, όπου φυλάσσεται η εικόνα των Αγίων και φιλοξενούνται τα Ιερά Λείψανά τους για τον εορτασμό εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών.

Με λιτανευτική πομπή τα Χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων, καθώς και η Τίμια Κάρα του Νεομάρτυρος Δημητρίου κατευθύνθηκαν από το Ιερό Παρεκκλήσιο του Νεομάρτυρος Παύλου προς τον πανηγυρίζοντα Ναό των Νεομαρτύρων και τα οποία υποδέχθηκαν οι Αρχιερείς, με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και Τοποτηρητή της Ι. Μητροπόλεως μαντινείας και Κυνουρίας κ. Ευστάθιο.

Κατά την Ακολουθία του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, συγχοροστατούντων του σεπτού ποιμενάρχη μας, των Σεβ. Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου και Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεοκλήτου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στην θυσία των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, που τόνωσε την πίστη του Αρκαδικού και Τριπολιτσιώτικου λαού. Συνάμα ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ότι η πίστη είναι το πολυτιμότερο εφόδιο στην εποχή της λογικοκρατίας, που κατάντησε την υφήλιο να ζει σε έναν απάνθρωπο και πολλές φορές απρόσωπο κόσμο. Διευκρίνησε όμως, ότι η πίστη δεν είναι ορισμένες αρχές θρησκευτικές, κάποιες εντολές ή μια ανέξοδη ομολογία και καθώς πρέπει φιλολογία, αλλά είναι η οντολογική και υπαρξιακή εκείνη δύναμη, ένας σεισμός εσωτερικός δηλαδή, που ωθεί τον άνθρωπο να αναζητήσει, να βρει, να κοινωνήσει και να ενωθεί με τον Θεό.

Πλήθος Τριπολιτών, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων προσήλθαν στον Ιερό Ναό, προκειμένου να συμμετάσχουν στον Εσπερινό, να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων και να λάβουν την χάρη τους.

(πληροφορίες – φωτογραφίες: arxon.gr)

Close Menu