Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Στο Μυργιάλι του Ταϋγέτου

By 17 Αυγούστου 201326 Αυγούστου, 2013No Comments

 

IMG_6955IMG_6963 Ολάκερη την περίοδο του δεκαπενταυγούστου, η Εκκλησία μας τιμά ιδιαίτερα  την Μητέρα του Κυρίου Ιησού Χριστού και κατά χάρη Μητέρα όλων των ανθρώπων, συνεγείροντας τους πιστούς της, σε προσευχή προς τον Τριαδικό Θεό και προς την Παναγία μας και τη σωτηρία μας. Δικαίως η περίοδος αυτή ονομάστηκε « Το Πάσχα του καλοκαιριού»,με τις πολλές ακολουθίες της, τη νηστεία  προς τιμή της Παναγιάς μας, την πνευματική μας προετοιμασία στο μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει, είναι οι παρακλήσεις ,πού ψέλνονται σε κάθε γωνία της ελληνικής γης και όχι μόνο, τα βραδινά, στα ταπεινά ξωκλήσια της, στα μοναστήρια και στους Ι. Ναούς της ,προς τιμή της….

 

 

                 Έτσι και εμείς μια μικρή παρέα εξήντα ανθρώπων, την Πέμπτη 8 Αυγούστου,  καταμεσής του δεκαπενταυγούστου  για πρώτη φορά, αποφασίσαμε με μπροστάρη τον παπα-Λάζαρο τον Εφημέριο του Μυστρά, να ανεβούμε ψιλά στον Ταΰγετο, στη θέση Μυργιάλι, για να τελέσουμε τις ακολουθίες του εσπερινού και της Ι. Παράκλησης στον σπηλαιώδη Ναό της Παναγιάς, που στέκεται εκεί στο βράχο της, εδώ και χίλια χρόνια. Μικροί και μεγάλοι όλοι μαζί ψάλλαμε τους υπέροχους ύμνους της, με τους ιεροψάλτες, Σ. Περγαντή, Νικόλαο Σκιαδά και τον πυροσβέστη Αργύρη Κονίδη… Ανάμεσα μας ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας με τη συνοδεία του, οι Πρόεδροι  τωνΤ.Κ  Παρορείου κ. Σ. Περγαντής και Μυστρά κ .Δ. Σκρουμπέλος και ο νέοι του Μυστρά  που με δική του πρωτοβουλία, έξοδα και κόπο τα τελευταία χρόνια ανακαίνισαν ολοσχερώς το ασκηταριό  εσωτερικά και εξωτερικά και συνεχίζουν ακόμη. Να τους έχει καλά η Παναγία μας ,να τους ενδυναμώνει και να τους προστατεύει στη ζωή τους.

 IMG_6976IMG_6990

                     Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι κάθε χρόνο στην εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, τελείται η Θ. Λειτουργία. Από εφέτος καθιερώθηκε και το προσκύνημά μας τον δεκαπενταύγουστο. Μετά τη περιληπτική ομιλία του παπα-Λάζαρου για την ιστορία του ασκηταριού που εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου και όχι την Ανάληψη του Κυρίου( η εικόνα της Αναλήψεως μεταφέρθηκε το 1963 από το Μυστρά), και την απόλυση καθώς και την αναμνηστική φωτογραφία, πήραμε το καθιερωμένο λουκούμι που προσφέρεται την περίοδο αυτή, και κατηφορίσαμε όλοι μαζί στα ίδια ,γεμάτοι χαρά και αγαλλίαση, φορτωμένοι συγκινήσεις του παρελθόντος από αυτά που είδαν τα μάτια μας και ένοιωσαν οι καρδιές μας…

 

Σταύρος Περγαντής

Πρόεδρος Τ.Κ Παρορείου

 

 

IMG_2056Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΠΑΡΟΡΕΙΟΥ

 

        Με κάθε μεγαλοπρέπεια  εορτάστηκε την  Τρίτη  6 Αυγούστου   η εορτή της Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος   στον πανηγυρίζοντα Ιερό   Ναό του Σωτήρος που βρίσκεται ανάμεσα σε δροσερά πλατάνια στην καρδιά του Ταϋγέτου σε ένα όμορφο ειδυλλιακό  τοπίο.

      Τις ακολουθίες τέλεσε ο ιερομόναχος και  εφημέριος Παρορείου π. Θεολόγος Γκιουζέλης , και έψαλαν οι ιεροψάλτες Σταύρος Περγαντής   και Πέτρος Βαχαβιώλος.

      Στο τέλος της θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε και λιτανεία γύρω από ιερό Ναό και ψάλθηκαν δεήσεις  υπέρ υγείας για τον κόσμο που παρακολούθησε  τις ακολουθίες. Αρκετός κόσμος παρεβρέθηκε και παρακολούθησε τις ακολουθίες της εορτής. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας επακολούθησε τράπεζα από  νηστήσιμα  φαγητά στον προαύλιο χώρο του Ναού.    

IMG_2067  

 

 

Close Menu