Skip to main content
search

Το Κοινωνικό Πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Βοήθεια στο σπίτι», ενεκρίθη δια της υπ. Αριθ. Π4β΄/5976/3-3-1995 Υπουργικής αποφάσεως του τότε Υφυπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σκουλάκη.

large3

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα  της λειτουργίας του Προγράμματος, παρασχεθήκαν σε συνανθρώπους μας διάφορες υπηρεσίες, στην Σπάρτη, την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, όπως Νοσηλευτική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, καθαριότητα ατομική και χώρου, συντροφιά και πρακτικές εξυπηρετήσεις (εξόφληση λογαριασμών, προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων, κλπ), μεταφορά στο νοσοκομείο ή συνοδεία σε διάφορα ιατρεία, φυσικοθεραπείες, φαγητό σε άτομα που δεν μπορούν να το παρασκευάσουν μόνα τους επί καθημερινής βάσεως, στέγη σε αστέγους, οικονομική ενίσχυση, διανομή τροφίμων, φαρμάκων, κ.α.

large1Σήμερα το πρόγραμμα περιθάλπει περίπου 90 άτομα με διαφορετικές ανάγκες το καθένα. Όμως εκτός αυτών καθημερινά περνούν από τα γραφεία του προγράμματος πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας (Έλληνες, αλλοδαποί, τσιγγάνοι, κ.α.), που έχουν διάφορα προβλήματα είτε αυτά είναι οικονομικά, είτε είναι κοινωνικά ή ψυχολογικά και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Κανένας όμως, από όλους αυτούς που περνούν την πόρτα μας δεν φεύγει δυσαρεστημένος. Και δεν είναι τυχαίο το ότι πολλοί από αυτούς έχουν δώσει στο πρόγραμμα διάφορα προσωνύμια, όπως, Σπίτι του Θεού, Σπίτι της Αγάπης, large2Σπίτι του Δεσπότη, κ.α.

Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας εκτός από το μόνιμο προσωπικό, που είναι, η Κοινωνική Λειτουργός, η Νοσηλεύτρια, οι 2 Οικογενειακοί Βοηθοί, ο Γιατρός και η Φυσικοθεραπεύτρια, που με large5μεγάλο ζήλο και αγάπη, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έχουμε αρωγό και το εθελοντικό προσωπικό, άνδρες και γυναίκες, που δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι χωρίς την βοήθειά τους θα ήταν πολύ δύσκολη η υλοποίηση του προγράμματος, και που με την προσωπική εργασία εις βάρος της ξεκούρασής τους στηρίζουν το πρόγραμμα. Επισκέπτονται μοναχικά άτομα και τους κρατούν συντροφιά, παρέχουν πρακτικές εξυπηρετήσεις, συνεισφέρουν στη δημιουργία φιλικών σχέσεων μεταξύ των εξυπηρετουμένων, συνοδεύουν και βοηθούν εισερχομένους στο νοσοκομείο, και άλλα πολλά. Μεγάλη είναι η βοήθεια των εθελοντών και των εθελοντριών μας στην διανομή του φαγητού επί καθημερινής βάσεως όλες τις ημέρες του χρόνου, καθημερινές, γιορτές, βρέχει, χιονίζει, και μάλιστα με δικά τους μεταφορικά μέσα και έξοδα.

Σημαντική δε είναι η προσφορά τους και στον τομέα του εντοπισμού διαφόρων περιστατικών. Σημειωτέων ότι το 2002 το πρόγραμμά μας βραβεύτηκε από το Υπουργείο Υγείας για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.large4

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά το διάστημα των πρώτων 12 ετών λειτουργίας του προγράμματος προσφέρθηκαν τα εξής:

 • 131.900 μερίδες φαγητού που το παρασκεύασαν το Γηροκομείο και το Άσυλο Ανιάτων.
 • Η Κοινωνική Λειτουργός πραγματοποίησε 7143 επισκέψεις σε σπίτια και 1449 συνοδείες στο νοσοκομείο, σε ιατρεία, κλπ.
 • Η Φυσικοθεραπεύτρια πραγματοποίησε 5632 συνεδρίες σε σπίτια και πρόσφερε τις υπηρεσίες της σε άτομα που είχαν ανάγκη.
 • Από τις οικογενειακές βοηθούς πραγματοποιήθηκαν 7023 καθαρισμοί σπιτιών και 2443 ατομικοί καθαρισμοί σε άτομα που δεν έχουν την ικανότητα και τις δυνάμεις να φροντίζουν την ατομική τους καθαριότητα.
 • Ο Γιατρός πραγματοποίησε 1398 επισκέψεις σε σπίτια περιθαλπομένων και πρόσφερε τις υπηρεσίες του.
 • Οι εθελοντές και οι εθελόντριες διένειμαν το φαγητό. Πραγματοποίησαν 4383 δρομολόγια με δικά τους μέσα και έξοδα.
 • Επίσης οι εθελοντές και οι εθελόντριες πραγματοποίησαν 3465 επισκέψεις και συνοδείες.
 • Διανεμήθηκαν διάφορα τρόφιμα από το πρόγραμμα που προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Κ.Ε.Ε.Μ., από την Ιερά Μητρόπολη, από την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση της Εκκλησίας ‘ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ’, από διάφορες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, και από πάρα πολλούς συμπολίτες μας και μη. Η ποσότητα των διανεμηθέντων τροφίμων (λάδι, τυρί, κρέας, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, γάλατα, ντομάτες, κονσέρβες, ψωμί, κ.α.), μέχρι σήμερα ανήλθαν σε 150 τόνους περίπου.
 • Διανεμήθηκαν μεγάλες ποσότητες ρουχισμού, κουβερτών, παπουτσιών, επίπλων, ειδών κουζίνας, ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες, πλυντήρια και άλλα είδη, καινούρια και μεταχειρισμένα, αλλά σε καλή κατάσταση, που μας τα πρόσφεραν διάφοροι συμπολίτες μας.
 • Διανεμήθηκαν σχολικά είδη σε παιδιά που δεν είχαν την δυνατότητα οι γονείς τους να τους τα αγοράσουν, ως επίσης και σε τσιγγανόπουλα και κάναμε προσπάθεια να τα παροτρύνουμε να πηγαίνουν στο σχολείο.
 • Το Πρόγραμμα συνεργάζεται με όλες τις υπηρεσίες, με τη Νομαρχία, με τους Δήμους, με το Πανεπιστήμιο, με όλους τους φορείς, κλπ.

large6

Close Menu