Δελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Μεγάλη συμμετοχή και τιμητικές διακρίσεις στο φετινό αντάμωμα της Ι. Μητροπόλεώς μας με τους ομογενείς

By 18 Αυγούστου 2026No Comments

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 17 Αυγούστου 2026, στον προαύλιο χώρο του Ασύλου Ανιάτων Σπάρτης, το καθιερωμένο αντάμωμα της τοπικής μας Εκκλησίας με τους απόδημους αδελφούς μας.

Αρχικά τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους ο Διευθυντής του Ιδρύματος περιθάλψεως χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ ‘’ο Άγιος Παντελεήμων’’, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Τσέτσεκας.

Ακολούθησε μία μεστή νοημάτων ομιλία από τον Διοικητή του Ιδρύματος, εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας και πρώην Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κοντό, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο περιεκτικό και απόλυτα ουσιαστικό μήνυμα της Παναγίας μας προς τους ανθρώπους, κατά τον γάμο της Κανά:  «Ὅ,τι ἄν λέγῃ ὑμῖν ὁ Κύριος, ποιήσατε», θέλοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη, στην αλλοπρόσαλλη εποχή μας, να κάνουμε επίκεντρο της ζωής μας τον Χριστό, ώστε να βρούμε την πραγματική χαρά και γαλήνη. Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε θερμά τους απόδημους για την εξαιρετικά σημαντική συμβολή τους σε ό,τι καλό επιχειρεί η τοπική Εκκλησία, ενώ τους ευχήθηκε υγεία και ευημερία.

Αμέσως μετά χαιρετισμούς απηύθυναν στους ομογενείς μας ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης και ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος.

Παίρνοντας τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος εξέφρασε αρχικά τη συγκίνηση και τη χαρά του, αφού κάθε χρόνο τέτοια εποχή νιώθει σα να ανταμώνει με τα παιδιά και τα αδέλφια του που λείπουν στη ξενιτιά. Ακολούθως, ευχαρίστησε θερμά όλους τους απόδημους για την παρουσία τους, αλλά κυρίως για τη διαχρονική στήριξή τους σε όλες τις προσπάθειες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, γεγονός που φανερώνει ότι, αν και ζουν επί δεκαετίες μακριά, πάντα λειτουργούν με γνώμονα την πίστη τους στον Θεό και την αγάπη τους στην Πατρίδα. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας επισήμανε ότι φέτος το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής και για το λόγο αυτό, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους το στήριξαν – φυσικά πρόσωπα και Σύλλογοι – στα χρόνια της ανέγερσής του, ανέγνωσε τον λόγο του κατά την τελετή των εγκαινίων το 1986.

Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος προέβη σε δύο τιμητικές απονομές. Αρχικά, απένειμε την ύψιστη τιμητική διάκριση της τοπικής μας Εκκλησίας, τον Μεγαλόσταυρό της Χιλιετηρίδος του Οσίου Νίκωνος, στον Πρόεδρο της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά κ. Στέλιο Δημάκο για την διαχρονική στήριξη της Ομοσπονδίας στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Την ίδια τιμητική διάκριση απένειμε ο Σεβασμιώτατος και στο ζεύγος Ευσταθίου και Ματίνας Βαλιώτη, οι οποίοι έχουν ευεργετήσει τον τόπο μας πολλαπλώς. Τόσο ο κ. Δημάκος, όσο και το ζεύγος Βαλιώτη, ευχαρίστησαν θερμά τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας, επισήμαναν ότι θεωρούν χρέος τους την βοήθεια στην Εκκλησία και την Πατρίδα και διαβεβαίωσαν ότι θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου για να ενισχύσουν το πολυσχιδές έργο του.

Ακολούθησε ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα με τους Σπύρο και Ηλία Καππάκο στο τραγούδι, τον Γεώργιο Ζήτσα στο μπουζούκι και τον Νικόλαο Παπαηλίου στο κλαρίνο. Στο αντάμωμα παραβρέθηκε και ο καταξιωμένος συμπατριώτης μας, Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, μουσικοδιδάσκαλος και πρωτοψάλτης κ. Γεώργιος Ντόβολος, ο οποίος δεν αρνήθηκε να ερμηνεύσει παραδοσιακά τραγούδια. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί από τους ομογενείς μας χόρεψαν εκφράζοντας και με αυτό τον τρόπο την χαρά τους για το αντάμωμα.

Η βραδιά επισφραγίστηκε με τον Σεβασμιώτατο να περνάει από κάθε τραπέζι, για να ανταλλάξει ευχές και να προσφέρει στον καθένα, ως ευλογία, δώρα πνευματικής οικοδομής.