Ομιλία του π. Κων/νου Ορφανάκου, Εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Σπάρτης, θεολόγου – καθηγητού, κατά την καθιερωμένη συνάντηση των στελεχών του Νεανικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στις 2 – 01 – 2010, στο πνευματικό κέντρο της ενορίας Κοκκινορράχης.
Σεβασμιώτατε
Θεοφιλέστατε
Σεβαστοί πατέρες
Αγαπητά μας παιδιά, συνεργάτες στο νεανικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας.
Η σημερινή σεμνή εκδήλωση που πραγματοποιείται στο φιλόξενο Πνευματικό κέντρο της Ενορίας της Κοκκινοράχης, έχει ως θέμα, τον Απολογισμό του νεανικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως μας , για τα τριάντα χρόνια, από της εκλογής και ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ευσταθίου, στην ιστορική, θεοστήρικτη και θεοφρούρητη Μητρόπολή μας.
Είθισται κατά τις επετείους μεγάλων χρονικών διαστημάτων να γίνεται ένας απολογισμός του έργου του οικείου Μητροπολίτου, όχι για προβολή και επίδειξη, αλλά για να έχουμε μια ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα του τι έχει συντελεσθεί και πόσα πρέπει ακόμη να γίνουν ή να πραγματοποιηθούν.
Δεν είναι υπερβολή να δηλώσω με παρρησία και χωρίς το πνεύμα τις κολακείας, ότι ποτέ άλλοτε στο παρελθόν στη Μητρόπολη μας δεν έγιναν τόσα πολλά, όσα σ΄ αυτά τα χρόνια που πέρασαν.
Κατά τη διάρκεια της μακράς τριακονταετούς θεοφιλούς και καρποφόρου Αρχιερατικής Ποιμαντορίας του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, με τη βοήθεια του θεού, με τη δική του σοφή και συνετή έμπνευση και καθοδήγηση και με τις άοκνες προσπάθειες και την ανύστατη φροντίδα του , παρουσίασε ένα πρωτοποριακό, τεράστιο, ευρύτατο φάσμα εκκλησιαστικής, κοινωνικής , φιλανθρωπικής προσφοράς.
Δεν θα αναφερθώ στα πολλά ιδρύματα και σε όλο το έργο, το οποίο είναι τοις πάσι γνωστό, ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας μας,
Για την οικονομία του χρόνου, θα μου επιτρέψετε, να αναφερθώ μόνο, στο τι έχει γίνει αυτά τα χρόνια για το νεανικό έργο .
Πρίν το 1980
– Υπήρχε ένα ικανοποιητικό νεανικό έργο .
Σε κάποιες ενορίες λειτουργούσαν τα κατηχητικά σχολεία, και υπήρχε προσέλευση των μαθητών, αρκετά μεγάλη.
– Επι Κυπριανού ιδρύθηκε η Στέγη νεότητας, για της ανάγκες του νεανικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως.
– Επίσης έγιναν και οι πρώτες κατασκηνώσεις με ένα μικρό αριθμό κατασκηνωτών στο χώρο της ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων.
– Υπήρχε επίσης οικοτροφείο για αγόρια και κορίτσια.
Μετά το 1980
Και με τον ερχομό του Σεβασμιωτάτου , άρχισε μια νέα περίοδος , ένα νέο ξεκίνημα σε όλους τους τομείς, κυρίως δε στο χώρο της νεολαίας.
Το πρώτο μεγάλο βήμα ήταν ότι ο Σεβασμιώτατος δημιούργησε γέφυρες επικοινωνίας με τους νέους μας.
Μετέχει ενεργά προσπαθώντας, να έχει προσωπική και άμεση επικοινωνία με τους νέους της επαρχίας του ( αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του).
Α Τα Κατηχητικά
Η λειτουργία των κατηχητικών σχολείων και η διακονία στον ευαίσθητο τομέα της εν Χριστώ διαπαιδαγώγησης των νέων μας, πραγματοποιείται με την εθελοντική προσφορά των κατηχητών και κατηχητριών της τοπικής μας Εκκλησίας. Τα δεκάδες στελέχη νεότητας, με κίνητρο την αγάπη τους προς την εκκλησία και στο πρόσωπο του Επισκόπου τους που τους εμπνέει , και με σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά μας τις αλήθειες της πίστης μας, προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους, για να διδάξουν, να εμπνεύσουν , να ελκύσουν τις νεανικές ψυχές προς το Χριστό μας και το Ευαγγέλιό του.
– Με τη φροντίδα του διατηρήθηκαν και βελτιώθηκαν τα κατηχητικά σχολεία.
– Σε όλες τις ενορίες γίνονται κατηχητικά και των τριών βαθμίδων, με ικανοποιητικό αριθμό μαθητών που φοιτούν σε αυτά.
– Επισκέπτεται ο ίδιος τα κατηχητικά, μιλά και συζητά με τα παιδιά κάνοντας διάλογο.
– Έγιναν φροντιστηριακά μαθήματα στους κατηχητές
– Αναζήτησε και βρήκε στελέχη για το έργο της κατήχησης , αφού με συναντήσεις και συνέδρια έγινε η επιμόρφωσή τους.
– Για πρώτη φορά δημιουργούνται χριστιανικές ομάδες νέων, ικανές να προσεγγίσουν τους εφήβους.
– Παράλληλα με την κατήχηση πραγματοποιήθηκαν, και πραγματοποιούνται χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες γιορτές, με σκέτς, θεατρικές παραστάσεις, και παραδοσιακούς χορούς, χειροτεχνήματα και κατασκευές. Όλα αυτά ποικιλοτρόπως ωφελούν τις ευαίσθητες και ευάλωτες παιδικές ψυχές.
– Έγιναν επίσης εκδηλώσεις επι τη λήξει των μαθημάτων του κατηχητικού σχολικού έτους.
Β΄) Έργα νεότητας
1) – Κατασκηνώσεις
Λειτουργούσαν με μικρό αριθμό παιδιών, σε εγκαταστάσεις , που δεν ήσαν κατάλληλες για τα παιδιά.
Το πρώτο μέλημα του Σεβασμιωτάτου ήταν , να δημιουργήσει νέο τόπο εγκατάστασης των κατασκηνώσεων, και να μπορούν όσο περισσότερα παιδιά να απολαμβάνουν τις διακοπές τους.
Πράγματι ο άνθρωπος της προσευχής βρήκε και τον τόπο και τον τρόπο να γίνουν οι κατασκηνώσεις.
Θεμελίωσε και εγκαινίασε στη Ταϋγέτη τις μόνιμες νεανικές κατασκηνώσεις, που φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι 400 και πλέον παιδιά Γυμνασίου- Λυκείου και Φοιτητές.
Εσείς παιδιά μου, γνωρίζεται καλύτερα από τον καθένα, γιατί βιώνεται κάθε καλοκαίρι για μερικές μέρες, αυτό που γίνεται στις κατασκηνώσεις.
Έρχονται επισκέπτες και θαυμάζουν το τοπίο και γενικότερα ολόκληρο το συγκρότημα των κατασκηνώσεων, καθώς και την άριστη λειτουργία τους.
2) Ενοριακά πνευματικά κέντρα . Για να γίνετε καλύτερα το νεανικό έργο , χρειάζονταν και ο κατάλληλος χώρος όπου θα συγκεντρώνονταν οι νέοι μας για τις πνευματικές τους ανάγκες, και γενικότερα αυτά ωφέλησαν ολόκληρη την ενορία. Ίδρυσε και θεμελίωσε περίπου 30 Ενοριακά πνευματικά κέντρα. Και άλλα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
3) Επίσης θεμελίωσε και εγκαινίασε στο Παλιόκαστρο της Νεάπολης σε μια θαυμάσια παραθαλάσσια περιοχή τις «Κατασκηνώσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες» .
Χρησιμοποιούνται και για σας, τα στελέχη του νεανικού έργου, αλλά και για την φιλοξενία ιερατικών οικογενειών, και παιδιών από άλλες χώρες.
4) – Την ανακαίνιση της στέγης νεότητος , όπου εκεί γίνονταν όλες οι εκδηλώσεις των κατηχητικών και ήταν η μοναδική μεγάλη αίθουσα που την χρησιμοποιούσαν όλοι οι φορείς της πόλης για της εκδηλώσεις των.
5) Το ενδιαφέρον του δεν έμεινε μόνο στα μεγάλα παιδιά και τους νέους ,αλλά εκδηλώθηκε και για αυτά ακόμη τα νήπια, ιδρύοντας εδώ στη Σπάρτη τον πρώτο Βρεφονηπιακό σταθμό, που λειτουργεί άψογα. Το καλοκαίρι θεμελίωσε και δεύτερον Βρεφονηπιακό στη Μονεμβάσια.
6) Για να έχουν τα παιδιά μας και οι νέοι μας το δικό τους στέκι , το δικό τους σπίτι, ίδρυσε ένα λαμπρό κτίριο που το ονόμασε «Νεανική γωνιά» προοριζόμενο για τις δραστηριότητες των νεανικών κύκλων και το οποίο παρεδόθη ευχαρίστως και άνευ ενοικίου για την λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής της Σπάρτης.
Παιδιά μου αν ο Σεβασμιώτατος, δεν παραχωρούσε τη στέγη νεότητος και τη νεανική γωνιά, αυτή τη στιγμή δεν θα είχε η Σπάρτη την Πανεπιστημιακή σχολή , όπως και το ΤΕΙ Σπάρτης – γιατί ο Μεγάλος δωρητής και ευεργέτης του ΤΕΙ, που είναι η οικογένεια Ευσταθίου Βαλιώτη -(εσείς δεν γνωρίζεται ότι ο Στάθης έτσι τον λέγαμε, ήταν μαθητής του Σεβασμιωτάτου στην ιερατική σχολή της Καλαμάτας. Και ήταν τόσο μεγάλη η επιρροή στην προσωπικότητα του, ώστε μετά από χρόνια αφού σπούδασε τη Θεολογική επιστήμη, μετέβη στις Η.Π.Α. όπου εκεί εργάστηκε αξιοποιώντας την εξυπνάδα του, και ότι ωραίο
είχε πάρει από τον δάσκαλό του, πλούτισε και αντί νέος άνθρωπος και οικογενειάρχης να χρησιμοποιήσει για τα παιδιά του, τα χρήματά του ,δώρισε , πάνω από 2 δις για να γίνει αυτό το τεράστιο έργο του ΤΕΙ, για να σπουδάζουν, ποιοι; οι νέοι της πατρίδας μας)
Και αυτό το έργο οφείλεται στην επιρροή, της προσωπικότητας του Ποιμενάρχη μας.
Μου έλεγε χαρακτηριστικά , o Βαλιώτης, άκουσε ,Παπακώστα, αν δεν ήταν ο Δεσπότης μας, εγώ δεν έκανα τίποτα.
Το κέντρο της « Νεανικής γωνιάς» εγκαινιάσθηκε σε μεγαλοπρεπή τελετή με την παρουσία του Αειμνήστου Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, στις 25 Νοεμβρίου 1998, σε μια σημαντική ημέρα για τη πόλη και το νομό μας, αφού γιορτάζονταν τα χίλια χρόνια από την κοίμηση του Πολιούχου μας « Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε»
7) Ένα άλλο ακόμη αξιόλογο για την νεολαία μας, είναι ότι η Μητρόπολις μας απέκτησε χώρο για αθλητικές εγκαταστάσεις.
Εδώ διαφαίνεται στο αποκορύφωμά της , η αγάπη του Ποιμενάρχη μας, για τα παιδιά και τους νέους μας.
Είναι ένα πρωτοποριακό έργο, που πιστεύω ότι καμία άλλη Μητρόπολη δεν θα έχει να επιδείξει γήπεδο με όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Γ΄) Μέριμνα για τη νεολαία μας.
– Η μεγάλη επιθυμία του Σεβ/του, ήταν και είναι η συμμετοχή των νέων στη λειτουργική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.
Γιατί πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος συμμετοχής των νέων στη ζωή της Εκκλησίας είναι η προσπάθεια συνειδητής ένταξης τους στην ενοριακή κοινότητα, μέσα από την ορθόδοξη κατήχηση και στην μυστηριακή ζωή.
– Ενδιαφέρθηκε για τον τακτικό εκκλησιασμό των σχολείων στέλνοντας εγκυκλίους στους Διευθυντές.
Ο ίδιος πάντοτε χοροστατούσε στον εκκλησιασμό των παιδιών,
-Ακόμη επεδίωξε να γίνεται και η εξομολόγηση των παιδιών , στα σχολεία, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία.
– Η επίσκεψη του σε όλα τα σχολεία της Μητροπόλεως του.
Άφηνε άριστες εντυπώσεις στους διδάσκοντες και στους διδασκομένους. Και έλεγαν πότε θα μας ξαναέρθετε. Έχω ιδίαν προσωπική αντίληψη από την επίσκεψή του στο 2ο Γυμνάσιο Σπάρτης.
– Στους αγιασμούς επι τη ενάρξει του νέου σχολικού έτους, έδινε και δίνει πάντα το παρόν και την ευλογία του.
– Επίσης ο Σεβ/τος, δείχνει την ευαισθησία του τη μεγάλη και για τους υποψήφιους φοιτητές μας , κάνοντας κάθε χρόνο παράκληση , θείες λειτουργίες, και αγρυπνία.
– Έκανε ομιλίες που αφορούσαν τα παιδιά και τους νέους μας.
Όπως « πότε θα μας απασχολήσει σοβαρά η ψυχαγωγία των παιδιών μας »;
– Οργάνωσε ομιλίες με θέμα που αφορούσαν τα ναρκωτικά
– Το ενδιαφέρον του δεν έμεινε μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά θέλησε να στείλει ομάδα από νέους κληρικούς της Μητρόπολης του ,στον ΟΚΑΝΑ για ενημέρωση και επιμόρφωση. Το πώς εμείς οι πνευματικοί θα προσεγγίσουμε ,και βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, καθώς και της οικογένειές τους.
– Η τοπική μας Εκκλησία είναι ιδρυτικό μέλος του Kέντρου πρόληψης Εξαρτησιογόνων ουσιών (το λεγόμενο ΟΚΑΝΑ), καταβάλλοντας ετησίως την ανάλογη οικονομική συνδρομή. Και εκπροσωπείται από έναν κληρικό αντιπρόσωπο του Σεβ/του.
– Επίσης με εκπρόσωπό της η τοπική Εκκλησία, είναι μέλος της εταιρείας προστασίας Ανηλίκων.
– Ακόμη ήταν ο επνευστής και ο ιδρυτής της σχολής Γονέων που λειτούργησε από το 1983, και είχε πρωτοπορία στον Ελληνικό χώρο. Ήταν μεγάλη η βοήθεια που λάμβαναν οι νέοι γονείς για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, αφού έγκριτοι επιστήμονες και ο ίδιος ο Σεβ/τος, έκαναν εισηγήσεις για θέματα ψυχολογίας και παιδαγωγικών.
– Η αγωνία του Σεβ/του στην έλλειψη ιεροψαλτών, την εξεύρεση νέων , τον καταρτισμό τους, για να πλαισιώσουν το αναλόγιο, ίδρυσε τη Σχολή Βυζαντινής μουσικής, στο Βλαχιώτη και στη Νεάπολη, όπου φοιτά ικανοποιητικός αριθμός μαθητών.
– Με ενέργειες του, έγινε επιδοτούμενο σεμινάριο αγιογραφίας και Νοσηλευτικής, από το οποίο απεφοίτησαν αρκετοί νέοι, από τους οποίους μερικοί βγήκαν αγιογράφοι. Και από το Νοσηλευτικό τμήμα, πήραν βεβαίωση για να τη χρησιμοποιήσουν στο μελλοντικό τους το διορισμό.
– Έγιναν με την ευλογία του εκθέσεις χριστιανικού βιβλίου, σε διάφορες ενορίες, και είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία.
– Με την ευλογία του Σεβ/του η Ιερά Μητρόπολις , ανέλαβε την έκδοση του Νεανικού περιοδικού, της Νεανικής συντροφιάς ο « Ελπιδοφόρος», στον οποίο αρθρογραφούσαν οι νέοι μας.
-Έγιναν, Γιορτές της νεολαίας. Στο κλειστό στάδιο της Σπάρτης καθώς και στο στάδιο Βλαχιώτη, με την απονομή μεταλλίων και κυπέλων στους συμμετέχοντας στα ενοριακά πρωταθλήματα. .
– Επέδειξε μεγάλη φροντίδα για τους μαθητές της Εστίας, αφού ήταν και ο Πρόεδρος του ιδρύματος. Έγιναν συναντήσεις- συζητήσεις και διάλογο μαζί τους. Ακόμη έγινε για αυτά τα παιδιά και συνεστίαση την ημέρα της τσικνοπέμπτης. Όπως και άλλες εκδηλώσεις.
– Πραγματοποίησε εκδρομές για τα στελέχη των κατασκηνώσεων και όσων εργάζονται για το νεανικό έργο.
– Με αφορμή τα χίλια χρόνια από την κοίμηση του Οσίου Νίκωνος, έγιναν μαθητικοί διαγωνισμοί σε όλα τα σχολεία της Μητροπολιτικής περιφερείας, για να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά μας το βίο και την πολιτεία του προστάτη Αγίου μας. Καθώς και αθλητικοί αγώνες.
– Δεν έμεινε εκτός του ενδιαφέροντος του ,η φροντίδα και για τα αλλοδαπά παιδιά. Έχουν θέση στην πατρική του αγκαλιά και αυτά τα παιδιά. Μεριμνά και αγωνιά όπως και για τα Ελληνόπουλα. Ήδη μετά χαράς πριν λίγες μέρες με την ευλογία του και την άδειά του έγινε στον Άγιο Νικόλαο μια πετυχημένη χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των αλλοδαπών Ρουμάνων.
– Το ενδιαφέρον και η αγάπη του είναι έκδηλη και για τα παιδιά των ιερέων, αφού πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις παραμονές των Χριστουγέννων, ανάλογη εκδήλωση μοιράζοντας δώρα και δίνοντας χαρά σε αυτά .
– Ίδρυσε « Ταμείο υποτροφιών για Φοιτητές και μαθητές», και « Ταμείο υποτροφιών για όλους τους σπουδαστές της Θεολογίας, οι οποίοι προορίζονται για την ιεροσύνη»
Και όχι μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά βοηθάει και κάθε παιδί ή νέο που έχει ανάγκη.
Δ΄) Μέριμνα για τα παιδιά και τους νέους με ιδιαίτερες ανάγκες.
– Είχε την έμπνευση να ιδρύσει το Ειδικό σχολείο Ι. Μητροπόλεως στο οποίο τα παιδιά να διδάσκονται από ειδικούς δασκάλους , τους οποίους πληρώνει η τοπική Εκκλησία και μαθαίνουν διάφορα που είναι απαραίτητα για την ζωή τους.
– Για τα παιδιά αυτά προσφέρονται οι κτηριακές εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Νεαπόλεως, για τις θερινές τους διακοπές.
– Βοήθησε στο να δημιουργηθεί ειδικό Δημοτικό σχολείου στη Σπάρτη. Και σ΄ αυτό είναι πάντα αρωγός και μετέχει στις εκδηλώσεις του σχολείου και μεριμνά και για τα παιδιά αυτά.
Ε΄) Στελέχη Νεότητας
– Έχει καταφέρει με τον τρόπο του να υπάρχει σήμερα ένας μεγάλος αριθμός νέων, που στελεχώνουν τα κατηχητικά , τις κατασκηνώσεις και όλο το νεανικό τομέα.
– Για αυτό το σκοπό γίνονται συνέδρια για την αναζήτηση νέων στελεχών και συνεχώς αυξάνουν, καθώς και για την επιμόρφωσή τους.
– Σε κατάλληλες εορταστικές στιγμές, χειροθετεί αναγνώστες, νέους που έχουν αρετή και σύνεση.
– Εκεί που υπάρχει μεγάλη επιτυχία είναι στην ανεύρεση υποψηφίων. Έχει εμπνεύσει με την προσωπικότητά του, να έχει τόσους πολλούς υποψηφίους για ιεροσύνη , που προκαλείται ο θαυμασμός των επισκεπτών Αρχιερέων. Ακούμε να λένε: Όλοι αυτοί υποψήφιοι είναι ; Πως ο άγιος Σπάρτης καταφέρνει να έχει τόσους πολλούς υποψηφίους ; Το μυστικό είναι, η αδιάλειπτη εγκάρδια προσευχή- η πηγαία αγάπη του – το ενδιαφέρον του το μειλίχιο ύφος – το πλησίασμα των νέων.
Το πολύπλευρο έργο του Σεβ/του συνεχίζεται με τη βοήθεια του Θεού και ελπίζουμε ότι θα συνεχισθεί για μια ακόμη τριαντακονταετία.
Όλα αυτά που αναφέραμε έγιναν και γίνονται.
Όμως οι καιροί αλλάζουν , υπάρχουν πολλές αλλαγές στην κοινωνία στα συστήματα της εκπαίδευσης , που επηρεάζουν το έργο της κατήχησης των νέων. Και την προσέλευσή τους στα κατηχητικά.
Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν άψογα. Και πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν άψογα. Μακάρι να γινόταν επέκταση και για περισσότερα παιδιά.
Μάλιστα εκτός από το τομέα της ψυχαγωγίας , τα παιδιά διδάσκονται και βιώνουν πολλά από την πίστη μας.
Στις δέκα μέρες της κατασκήνωσης δίνονται τόσα όσα δεν παρέχει όλο το χρόνο το κατηχητικό.
Όμως θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσπάθεια στα κατηχητικά.
Ο τομέας των κατηχητικών, κατά τη γνώμη μου, έχει αρχίσει να ατονεί σημαντικά στις μέρες μας ,και ιδιαιτέρως τα τελευταία 4-5 χρόνια, ο αριθμός τους μειώνεται ανησυχητικά. Και θα ήθελα
στο τέλος να γίνει συζήτηση και να θέσετε και σεις παιδιά μου, τις απόψεις σας.
Εσείς είστε ηλικιακά πιο κοντά στους νέους , που αφουγκράζεστε τα προβλήματά τους και μπορείτε να τα κατανοήσετε και να βρείτε τρόπο προσέγγισης, να πλησιάσουν τα κατηχητικά μας.
Πως θα μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερα παιδιά στο κατηχητικό και στις χριστιανικές ομάδες, αφού έχουν όλα τώρα πια ηλεκτρονικό υπολογιστή και ιντερνέτ στο σπίτι τους και τις ελεύθερες ώρες τους, τις περνούν στο σπίτι ή στα φροντιστήρια και στις καφετέριες; Δυστυχώς έχουν υπερφορτωμένα προγράμματα, ακόμη και το Σαββατοκύριακο.
Γνωρίζουμε ότι οι νέοι μας αρέσκονται στον αθλητισμό. Στο ποδόσφαιρο, στο Βόλλευ, στο Μπάσκετ, και σε άλλα σύγχρονα αθλήματα. Θα είναι μια καλή διέξοδος, και ένας τρόπος να τα απομακρύνουμε από την εξάρτηση του ιντερνέτ.
Ας οργανωθούμε καλλίτερα στον τομέα αυτόν . Με τα αθλήματα θα έρθουν τα παιδιά και οι νέοι κοντά μας. Ένα ακόμη επίτευγμα είναι που η Ι. Μητρόπολις, όπως είπαμε θα αποκτήσει χώρο γηπέδου και ευχόμαστε το συντομότερο, να βρεθούν χορηγοί , να τελειοποιηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε το ερχόμενο κατηχητικό έτος να χρησιμοποιηθεί, για τα ενοριακά πρωταθλήματα.
Ένας άλλος τομέας που προτείνω είναι η κατήχηση των αλλοδαπών παιδιών.
Επίσης θα πρέπει να δείξουμε ενδιαφέρον και για τους φοιτητές μας ( φιλοξενία για εκείνους που έχουν ανάγκη, -συναντήσεις για διάλογο πάνω σε διάφορα θέματα που τους απασχολούν. Να δείξουμε ότι εδώ είμαστε.
Μακάρι τα πνευματικά μας κέντρα να γινόντουσαν αρχονταρίκι για τους νέους μας και τους φοιτητές μας, όπου θα αναπτύσσονταν θέματα πνευματικού, νεανικού, κοινωνικού προβληματισμού με ελκυστικό τρόπο.
Ήδη ο Σεβ/τος έχει κάνει τις πρώτες κινήσεις προσέγγισης.
Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δίνουν τη μαρτυρία της θεοφιλούς προσφοράς του Σεβ/του ποιμενάρχη μας , της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του και του αξιοσημείωτου έργου.
Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι, ότι εργάζεται με εξαιρετική φιλοπονία παραθεωρώντας τις ανθρώπινες δυνάμεις και ακόμα υπερβαίνοντας την έννοια του χρόνου.
Αρμόζει απόλυτα το « για τον ποιμενάρχη Ευστάθιο» , χρόνος δεν υπάρχει. Όλες τις ώρες τις ημέρας, αλλά και τις περισσότερες της νύχτες, εργάζεται, αγρυπνεί, προσεύχεται, υπέρ του ποιμνίου του. Αγωνιστής , σθεναρός και ακατάβλητος.
Στο πολύπλευρο έργο του Ποιμενάρχη μας , η θεία πρόνοια, έστειλε , βοηθό και συνεργάτη τον Θεοφιλέστατο, Άγιο Ανδρούσης, κ. κ. Θεόκτιστο .
Όπως είδαμε στην εγκύκλιο, ο Σεβ/τος Μητροπολίτης μας ανέθεσε στον θεοφιλέστατο, μεταξύ άλλων την ευθύνη του Γραφείου νεότητας, όπου θα οργανώνει, συντονίζει, και εποπτεύει το νεανικό έργο της ιεράς μας Μητρόπολης. Και να υλοποιεί τα διάφορα προγράμματα που απευθύνονται στα παιδιά και τους νέους.
Ευχόμαστε στον Θεοφιλέστατο, καλή επιτυχία στο έργο του. Άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο αυτό, αφού υπηρέτησε σαν εκπαιδευτικός για τριάντα χρόνια τους νέους.
Εμείς του υποσχόμαστε ότι θα είμαστε στο πλευρό του, για τον κοινό αγώνα της κατήχησης των νέων.
Σεβασμιώτατε, δεν γνωρίζατε, το αντικείμενο της ομιλίας αυτής, που θα γινόταν αναφορά στο μέγεθος του έργου σας, για τη νεότητα και στη προσωπική ,άοκνη, και ανύστατη φροντίδα σας.
Θελήσαμε όλοι εμείς που αποτελούμε τα στελέχη του νεανικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, να αφιερώσουμε την εφετινή συνάντηση μας, σε σας, στον Πνευματικό μας πατέρα.
Σα ευχαριστούμε για όσα έχετε κάνει για μας.
Αναφέρθηκαν τα περισσότερα τουλάχιστον πιο πάνω, γιατί υπάρχουν και άλλα που δεν αναφέρθηκαν για να μη προσκρούσουν στην ταπεινότητά σας.
Σαν ελάχιστο δείγμα της αγάπης μας, προς σε σας, σας προσφέρουμε, μαζί με την υπόσχεση ότι θα προσευχόμαστε πάντοτε για σας, ένα μικρό δώρο σε ανάμνηση της σημερινής ημέρας.
Ευχόμαστε Σεβασμιώτατε , να συμπληρώσετε πολλά έτη ακόμη θεοφιλούς και καρποφόρας Ποιμαντορίας, με την κατ΄ άμφω υγείαν επ΄αγαθώ της ιεράς μας Μητρόπολης και γενικότερα της Εκκλησίας μας.
Και να παραμείνετε πρότυπο ενθέου ζήλου, αγωνιστικότητας, τιμιότητας, ακεραίας βιοτής και αταλάντευτου ήθους.
Και να συνεχίσετε την αδιάλειπτη προσευχή σας υπέρ του λαού σας, και την πρόοδο των παιδιών μας. Γένοιτο.
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΣΑΣ !