Με μία ακόμα ενδιαφέρουσα ομιλία, το απόγευμα της Δευτέρας 22 Απριλίου 2024, στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, συνεχίστηκε η δράση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Ειδικότερα, ομιλητής ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ψυχολόγος π. Αθανάσιος Μελισσάρης.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος, Πρωτ. Αθανάσιος Σπηλιώτης, ο οποίος παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό του ομιλητή.
Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο διακεκριμένος προσκεκλημένος, ο οποίος, με γλαφυρότητα, παρουσίασε την ομιλία του, με θέμα: ‘’Η σχέση γονέων και παιδιών ως τέχνη επικοινωνίας’’. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με δεκάδες ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, αλλά και από το διαδίκτυο, αφού η ομιλία μεταδιδόταν απευθείας από την ιστοσελίδα της Μητροπόλεώς μας.
Κατακλείοντας την αξιόλογη εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε θερμά τον π. Αθανάσιο, για την τιμητική αποδοχή της πρόσκλησής του και για την ωφέλιμη τριήμερη παραμονή του στην Ιερά Μητρόπολή μας, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, μίλησε επίκαιρα τόσο κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Λεοντίου Μονεμβασίας, το πρωί της Κυριακής 21 Απριλίου, όσο και στον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό στη Σπάρτη το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Όσον αφορά στην εμπεριστατωμένη ομιλία του στη Σχολή Γονέων, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι μίλησε στις καρδιές των γονέων, αλλά και των παιδιών, που είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν, και σίγουρα θα αποτελέσει ένα ισχυρό εφόδιο στην διαρκή προσπάθεια ανάπτυξης και βελτίωσης της μεταξύ τους σχέσης, που αποτελεί και έναν από τους πυλώνες δημιουργίας μιας υγιούς προσωπικότητας.
Ο π. Αθανάσιος Μελισσάρης γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1970 και φοίτησε στη Ριζάρειο Σχολή. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διευρύνοντας τη θεολογική παιδεία του μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία στον κλάδο της πρακτικής θεολογίας στις ΗΠΑ, με εξειδίκευση στην ποιμαντική θεολογία και ψυχολογία. Την διετία 1996-97 διετέλεσε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Απέκτησε δεύτερο διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος «Ψυχολόγου για όλη την επικράτεια».
Δίδαξε ως Θεολόγος στο Ελληνικό Σχολείο τής Κοινότητας των «Παμμεγίστων Ταξιαρχών» Watertown της Βοστώνης. Διετέλεσε Research Fellow στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, δίδαξε ως Guest Lecturer στη Θεολογική Σχολή και ως Lecturer στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Γραμματέας στην Ι. Μητρόπολη Σύρου, Επιστημονικός Συνεργάτης και Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία Σχολή Αξιωματικών, στην Πυροσβεστική Ακαδημία Σχολή Αξιωματικών, στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, ως Επισκέπτης Καθηγητής στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας, στην Ιερατική Σχολή της Υπαπαντής, στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Είναι μέλος του Συνδέσμου Αμερικανών Ψυχολόγων, συγγραφέας ελληνικών και ξενόγλωσσων άρθρων και μελετών σε θέματα σχετικά με τη θρησκευτικότητα, τον πολιτισμό και την προσωπικότητα. Το 2014 χειροτονήθηκε στο βαθμό του Διακόνου και του Πρεσβυτέρου και το 2019 του απονεμήθηκε από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου. Είναι πατέρας δύο παιδιών.