Με την καθιερωμένη λαμπρότητα και την πατροπαράδοτη συμμετοχή πιστών πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Σπάρτης τη μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Με Αρχιερατικό Εσπερινό την Πέμπτη 8/3/2012 το απόγευμα, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Παρασκευή 9/3/2012 το πρωί με προεξάρχοντες τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, κορυφώθηκε ο εορτασμός της μνήμης των Αγίων Τεσσαράκοντα Αθλοφόρων Μαρτύρων, στο ιστορικό μοναστήρι που βρίσκεται κοντά στη Σπάρτη.
Ανήμερα κύρηξε τον Θείο Λόγο ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος μάλιστα αποτελούσε μέλος της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής στο ξεκίνημα του μοναχικού του βίου. Οι πιστοί συνέρευσαν με ευσέβεια και πολλούς άρτους ενώ ο Ηγούμενος γέροντας Εφραίμ και οι αδελφοί της Ιεράς Μονής είχαν επιμεληθεί τα πάντα με την βοήθεια των πιστών. Στις ακολουθίες συμμετείχαν Ιερείς και Μοναχοί από τις Ιερές Μονές Αγίων Αναργύρων και Ζερμπίτσης καθώς και ιεροψάλτες. Στους Αγίους προσευχήθηκαν και μικροί μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο της Μαγούλας.
Το μαρτύριο των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στην παγωμένη λίμνη της Σεβαστείας του Πόντου είναι αξιοπρόσεκτο και αξιοθαύμαστο. Διακεκριμένοι μαχητές και αξιωματικοί οι Σαράντα μάρτυρες δεν ενέδωσαν στις πιεστικές προτάσεις της κοσμικής ειδωλολατρικής εξουσίας και προτίμησαν το μαρτύριο και τον θάνατο, αγνοώντας πλούτη και εξουσία που ήταν το αντίτιμο. Με ένα φρόνημα και με απλότητα, καλοσύνη, σεμνότητα κι ευγένεια, έγραψαν τη δική τους μαρτυρική ιστορία στις σελίδες της Ορθόδοξης Πίστης.
Η Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα, που βρίσκεται σήμερα εντός των ορίων του Δήμου Σπάρτης χτίστηκε και αγιογραφήθηκε (ο παλαιός Ναός) το 1305 μ.Χ. Η νέα Μονή αποτελείται από μεγαλόπρεπο κτίσμα του 1620, κόσμημα της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Δίπλα στο Καθολικό υπάρχει το παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής (Κρυφό Σχολείο κατά την Τουρκοκρατία), ο Πύργος της Μονής και τα κελλιά των Μοναχών.
Η Μονή ανέπτυξε μεγάλη εθνική δράση αφού αποκτώντας μεγάλη κτηματική περιουσία την διέθεσε, κατά καιρούς, στον Αγώνα για ελευθερία και για την στήριξη απόρων και ανξιοπαθούντων πιστών. Με πόρους της Μονής αγοράστηκαν τρόφιμα, πολεμοφόδια κι εξαγοράστηκαν αιχμάλωτοι. Τρείς φορές έχει πυρποληθεί από κατακτητές (1770 από Αλαβανούς, 1826 από Αιγύπτιους και 1943 από Γερμανούς).
Σήμερα η Ιερά Μονή και η αδελφότητα αποτελούν πραγματική όαση και καταφύγιο για τους πιστούς που καταφθάνουν σε μικρές και μεγάλες εορτές, όχι μόνο από τη Σπάρτη και τη Λακωνία, αλλά και τη χώρα.
Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: NotosPress.gr