Το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης έχει καθιερώσει να εορτάζει κάθε χρόνο τη 3η Δεκεμβρίου, ημέρα που είναι αφιερωμένη στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Στα πλαίσια του εορτασμού ανοίγει τις πόρτες του σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του τόπου μας με την ελπίδα πως η νέα γενιά η ελπίδα της πατρίδας μας θα δημιουργήσει μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία τα ΑΜΕΑ δεν θα είναι οι ξεχασμένοι συνάνθρωποί μας, αλλά τα αδέλφια μας με τα οποία θα συμπορευόμαστε.
Στην πρόσκληση του Ιδρύματος ανταποκρίθηκαν φοιτητές της νοσηλευτικής σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Ειδικού Σχολείου Σπάρτης, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 5ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.
Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Παναγιώτα Αλεβετσοβίτη ,κοινωνική λειτουργός του Ιδρύματος, τονίζοντας πως <<Η αλληλεγγύη μας είναι ικανή να απαλύνει τον πόνο των ΑΜΕΑ , να ζεστάνει τις υπάρξεις τους και να αναπτερώσει την κλονισμένη ελπίδα τους και να τους δώσει θάρρος να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον>>.
Ο κ. Φώτης Πολίτης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, απηύθυνε στους παρευρισκομένους ένα σύντομο χαιρετισμό καθώς επίσης μετέφερε και τις ευχές του κ. Πέτρου Μισθού, Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για επιτυχία της εκδήλωσης.
Εν συνεχεία η κ. Ελένη Δαράκη, Διευθύντρια του 2ου Δημ. Σχολείου, ανέπτυξε το θέμα « Άτομα με ειδικές ανάγκες παιδιά ενός ανώτερου Θεού» Η κα Δαράκη μεταξύ άλλων είπε : <<Στην καθημερινότητα, οι οικογένειες που έχουν στους κόλπους τους άτομα με ειδικές ανάγκες καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλαπλές δυσκολίες, μεταξύ των οποίων και τα υπάρχοντα κοινωνικά στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που δυσχεραίνουν την κοινωνική προσαρμογή και ένταξη των ατόμων αυτών. Συχνά, κυριαρχεί η απόρριψη ή/και η περιθωριοποίηση της διαφορετικότητας, γεγονός που οδηγεί γεωμετρικά στον κοινωνικό αποκλεισμό και τον «οστρακισμό» του ατόμου, καταστάσεις που θεωρούνται απ-άνθρωπες για τις σύγχρονες, δυτικές –τουλάχιστον- κοινωνίες, οι οποίες εξακολουθούν να σέβονται τον άνθρωπο ως οντότητα, αλλά και ως Θείο δημιούργημα. Παράλληλα, η ενδεχόμενη ανεπάρκεια του κράτους πρόνοιας, με την έλλειψη θεσμών ή/και υποδομών, δημιουργούν επιπρόσθετη ψυχική κόπωση, καθώς και την αποπνικτική αίσθηση απομόνωσης και αδιεξόδου στα άτομα αυτά και στις οικογένειές τους.
Αλλά, κανένας σε αυτή τη ζωή δεν γεννήθηκε ανώτερος ή κατώτερος από τον άλλο. Όλοι και όλες είμαστε μοναδικοί και ανεπανάληπτοι ως Πρόσωπα, ισότιμοι μέσα από τη διαφορετικότητά μας, μέσα από τις ατομικές μας διαφορές, τις ικανότητες και τις δεξιότητές μας, ενώ παράλληλα έχουμε ίσα δικαιώματα σε μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς εγκλεισμούς, περιθωριοποιήσεις, στιγματισμούς και διακρίσεις. Όλοι μαζί θα πρέπει να πορευτούμε συντροφικά, αλληλο-βοηθούμενοι, αλληλο-στηριζόμενοι και να συνεχίσουμε την κοινή μας πορεία, έχοντας πάντα κατά νου το Θείο Λόγο: «αδελφός υπό αδελφού βοηθούμενος, ως πόλις οχυρά».
Ας αποτελέσουμε, λοιπόν, εμείς την κρίσιμη μάζα αλλαγής στάσεων και νοοτροπιών, γιατί όλοι και όλες μαζί ενωμένοι με αγάπη μπορούμε καλύτερα. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Χριστός μας, με τη στάση του ενθάρρυνε συμπεριφορές στήριξης, υποστήριξης και αλληλεγγύης ως προς τα άτομα με ψυχοσωματικές ιδιαιτερότητες, ως εκδηλώσεις μιας ανεκτικής, δίκαιης, φιλάνθρωπης, υποστηρικτικής και ανοικτής κοινωνίας>>.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε από τους τροφίμους του Ιδρύματος με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης « Φίλοι για θαύματα», μία διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού της συγγραφέως Γιολάντας Τσορώνη – Γεωργιάδη.
Μετά το τέλος της θεατρικής παράστασης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ.κ. Ευστάθιος, χάρισε στους παρευρισκόμενους τον μεστό, γλυκύτατο και ωφέλιμο λόγο του. Τόνισε πως η ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία εορτάζεται μία φορά το χρόνο, αλλά την αγάπη μας και τη βοήθειά μας θα πρέπει να την προσφέρουμε απλόχερα όλο τον χρόνο σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Όπως χαρακτηριστικά είπε:
<< Η αγάπη αξίζει όσοι όλοι οι θησαυροί της γης >>. Επαίνεσε τους τροφίμους για την υπέροχη παράσταση που παρουσίασαν και ευχαρίστησε όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά τους παρευρισκόμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κλήρωση τριών ημερολογίων, φιλοτεχνημένων στο εργαστήριο της Γενικής Χειροτεχνίας του Ιδρύματος, τα οποία παρέλαβαν μαθητές των σχολείων.