Skip to main content
search
ΑρχείοΕπικαιρότηταΝεότητα

Αφιερωμένη στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία η τελετή λήξης της περιόδου β΄ κοριτσιών στην Ταϋγέτη

By 25 Ιουλίου 201818 Αυγούστου, 2018No Comments

Με την χάρη του Θεού και την προστασία της Παναγίας της Ταϋγέτης και του Προφήτη Ηλία, ολοκληρώθηκε η Β΄Κατασκηνωτική περίοδος των κοριτσιών. Στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεώς μας που η πρωτοβουλία και φροντίδα του Μητροπολίτη μας δημιούργησε, έζησαν για δέκα  ημέρες περίπου εκατό νέες κοπέλες μια διαφορετική από την συνηθισμένη καθημερινότητά τους.

Με ευθύνη του Αρχηγείου , που αποτελείτο από τις εκπαιδευτικούς Κανέλλα Μανώλη και Ελένη Βουτσά και την πολύτιμη συμπαράσταση της μουσικού Χρύσας Μάνδρου, της Γυμνάστριας Χριστίνας Τσιούλου και της δασκάλας Μαριάννας Λάτση τα παιδιά άκουσαν, έζησαν και βίωσαν τον ορθόδοξο τρόπο ζωής, ενώ παράλληλα γνώρισαν την ιστορία της Ελλάδος μας.

Κάθε ομάδα είχε ως ονομασία της περιοχές όπου ζουν και έζησαν Έλληνες: Μακεδόνισσες, Ηπειρώτισσες, Κεντροελλαδίτισσες, Μωραϊτισσες, Ανατολίτισσες, Νησιώτισσες, Κύπριες και Θρακιώτισσες. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία των περιοχών αυτών, μέσα από παραδείγματα Αγίων και Ηρώων που έζησαν σ’ αυτές, τραγούδια, χορούς και παιχνίδια.

Δίπλα τους στάθηκαν σαν μεγαλύτερες αδελφές οι ομαδάρχισσες και οι βοηθοί , που ανιδιοτελώς και με μεγάλη προθυμία θυσίασαν τις διακοπές τους και διακόνησαν τις κατασκηνώτριες. Πρόκειται για τις : Αγγελική Μανδραπύλια, Ανθή Καραγεωργούδη, Αικατερίνη Βλαχοδημητράκου, Σταυρούλα Τσιμπίδη, Ανίτα Λαδά, Μαρία Αντωνάκου, Παναγιώτα Περγαντή, Αναστασία Μπουζούκα, Νίκη Κερασιώτη, Αναστασία Γομάτου, Βασιλική Καρατζιά, Ευθυμία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Γιάνναρη, Γαρυφαλιά Κονίδη, Βασιλική Μητσοπούλου, Κωνσταντίνα Κουκούτση, Βασιλική Αλεβετσοβίτη, Αναστασία Παυλούνη, Γαρυφαλιά Μανωλάκου και Αγγελική Βεργυρή.

Πολύτιμη ήταν η παρουσία και προσφορά του πνευματικού υπευθύνου της κατασκηνωτικής περιόδου π. Ανδρέα Κόνιαρη εφημερίου Ανωγείων, κάτω από το πετραχήλι του οποίου αναπαύτηκαν όσες από τις κατασκηνώτριες επέλεξαν να μετέχουν στο μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Η Β΄Κατασκηνωτική περίοδος των κοριτσιών έληξε με  γιορτή αφιερωμένη στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, στη διάρκεια της οποίας ομίλησε ο υπεύθυνος των κατασκηνώσεων π. Νικόλαος Τσέτσεκας και έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ευστάθιος.

Τα κορίτσια σε κλίμα συγκίνησης ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

 

Ακολουθεί η ομιλία του υπεύθυνου των κατασκηνώσεων π. Νικολάου Τσέτσεκα:

”Σεβασμιώτατε, κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δήμαρχε, κ. Ταξίαρχε,  σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί μας γονείς, πολύτιμοι συνεργάτες του κατασκηνωτικού έργου της Μητροπόλεως μας, πολύ αγαπημένα μας παιδιά,

«Κι αν τα λόγια δεν το εκφράζουν, οι καρδιές μας το φωνάζουν, είναι ωραία η ζωή όταν είμαστε μαζί!»

Αυτό το πολύτιμο «μαζί» είναι που κάνει το γεγονός της Κατασκήνωσης, τρόπο ζωής και εμπειρία ανεπανάληπτη. Η πρόσκληση του Χριστού, είναι μια πρόσκληση κοινωνίας μαζί Του και με τους συνανθρώπους μας. Είναι μια πρόσκληση εξόδου από τον μικρόκοσμο του εαυτού μας, για μια αγαπητική συνάντηση με ολόκληρο τον κόσμο!

Η Κατασκήνωση αγαπητοί μου αδερφοί, δεν είναι υπόθεση ενός προσώπου. Είναι η εθελοντική συνεργασία ενός συνόλου ανθρώπων που επέλεξαν τον θυσιαστικό και ευλογημένο δρόμο της αγάπης, κατά πως τον έδειξε ο ίδιος ο Θεός. Αρχηγεία, Ομαδάρχες και βοηθοί ομαδαρχών, υπεύθυνοι ιερείς, κυρίες της κουζίνας, κυρίες της καθαριότητας, προμηθευτές των καθημερινών αναγκών, άνθρωποι που προσέφεραν ή στήριξαν την προσπάθεια με το έργο και τον λόγο τους, κάθε καλός Σαμαρείτης που βοήθησε να αρθούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες, όλων όσων ανώνυμα προσέθεσαν την προσευχή τους για την επιτυχία της προσπάθειας. Με ηγέτη και πρωτεργάτη όλων τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, τον οποίο θερμά ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκε στην θέση του υπευθύνου της κατασκηνώσεως, ο οποίος συντονίζει την συνεργασία και βρίσκεται πάντα στο τιμόνι του παραδείγματος. Όλα αυτά, για χάρη των μικρών μας αδερφών, που τα χαμόγελα τους επιβεβαιώνουν πως αξίζει τον κόπο κανείς να αγαπά.

Η τοπική μας εκκλησία οφείλει να απευθύνει επωνύμως τα δίκαια ευχαριστήρια στους συνοδοιπόρους του Κατασκηνωτικού έργου

•   Ευχαριστούμε θερμά την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα η οποία στέκεται κάθε χρονιά ως πολύτιμος αρωγός κοντά στην  Κατασκήνωση. Εφέτος, ειδικότερα, καταλυτική υπήρξε η συμβολή της στην δημιουργία ενός καινούριου γηπέδου μπάσκετ  καθώς και στην προσφορά των οπωροκηπευτικών σε όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους.

  • Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, τους αντιδημάρχους κ. Δημήτριο Αποστολάκο, κ. Νικόλαο Φλώρο και τον Πρόεδρο Μυστρά κ. Δημήτριο Σκρουμπέλο για τη διάθεση μηχανημάτων για τον καθαρισμό του δρόμου, του γηπέδου καθώς και για την αποκομιδή των απορριμμάτων
  •  Το Κ.Ε.Ε.Μ Σπάρτης και τον Διοικητή του κ. Ιορδάνη Χατζηνικολάου για την πολύτιμη ενίσχυση της Κατασκηνώσεώς μας με τον καθημερινό άρτο καθώς και ένα γεύμα σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο.
  • Τον κ.Δημήτριο Γιαννακόπουλο και την ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ για την προσφορά τους σε αθλητικό υλικό.
  • Τον γιατρό κ. Λάζαρο Σκάγκο για την δωρεά των δύο κλιματιστικών στην αίθουσα της τραπεζαρίας.

•   Τον κ. Δημήτριο Στεργίου και την εταιρία Οικ. Στεργίου για τη μεγάλη προσφορά με είδη διατροφής της εταιρίας του.

• Ευγνώμονες ευχαριστίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης  για το ανύστακτο ενδιαφέρον τους για την πυρασφάλεια της Κατασκηνώσεως .

• Επίσης τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Ταϋγέτης , την Νέα Κίνηση Γυναικών Σπάρτης και το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «ΔΙΑΥΛΟΣ» για τις ενημερωτικές επισκέψεις.

• Ευχαριστούμε για την οικονομική ενίσχυση και την προσφορά τους σε τρόφιμα: την Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα, το Ιερό Μετόχι Ιβήρων  τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία και τις Ενορίες: Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης, Αγ. Ειρήνη Μαγούλας ,Αγ. Νικολάου Σπάρτης  Αγ. Σπυρίδωνος Σπάρτης, Αγγελώνας,  Ανωγείων, Ασωπού, Δαφνίου ,Ελίκας, Θεολόγου, Καλογωνιάς, Κλαδά, Κοκκινορράχης, Κονιδίτσας, Μονεμβασίας, Μυστρά,  Μυρτέας, Νεαπόλεως, Ξηροκαμπίου,  Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, Τσεραμιού , Τρύπης  , Σελλασίας  και τις Ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Νεαπόλεως,  την φάρμα Καμπύλη, τον κ. Ιωάννη Κονίδη, τον κ. Ηλία και κ. Παναγιώτα Γιαννακοπούλου, τον κ. Σπυρίδωνα Γεωργακόπουλο, τον Οσιολογιότατο Αγαθάγγελο Αρβανίτη, τον Αιδεσιμ. Ιερέα Πέτρο Κονίδη ,τον κ. Παππά, τον κ. Δημήτρη Καραχάλιο, τον κ. Προκόπη Κονίδη, την κ. Παναγιώτα Κωσταντινάκου, τον κ. Νικόλαο Κυριακάκη, τον κ. Βασίλειο Μιληδώνη, τον κ. Δημητρακάκη και την οικ. Βουζιώτη.

• Τον κ. Ιωάννη Παυλάκο για τις ενημερωτικές επισκέψεις μέσα στο πλαίσιο του «ORANGE FESTIVAL» και για την προσφορά σε χυμούς και αναμνηστικά στα παιδιά.

• Ευχαριστούμε τους παραγωγούς και τα ελαιοτριβεία για το ελαιόλαδο που μας πρόσφεραν το Ελαιοτριβίο ¨Λυκοβουνο ¨Δαφνίου, του κ.Στρατηγάκη στους Βουτιάνους, του κ.Μανωλάκου στο Βλαχιώτη, του κ.Καρπάκη,του κ.Κανακάκου στο Συκαράκι, του κ.Δημητρακάκη στο Μυστρά, το Ελαιοτριβείο Ανωγείων και τον Αγροτικό συνεταιρισμό Κροκεών.

• Ευχαριστούμε την Εταιρία πλαστικών ειδών «MADONA», τα ζαχαροπλαστεία Αδελφών Βέργαδου, Ευάγγελου Χαραμή και Κυριάκου Αλεξανδρόπουλου, το εργοστάσιο ΟΙΝΟΥΝΤΑΣ και το Σούπερ Μάρκετ Καλαβρυτινός.

• Θερμές ευχαριστίες στους γιατρούς της Κατασκηνώσεως κ. Αικατερίνη Παναγιωτοπούλου, κ. Δημήτριο Κουρνιώτη, κ. Μαρία Καράμπελα, κ. Γεωργία Κωνσταντινάκου και τη Νοσηλεύτριά μας κ. Ελένη Ορφανού.

  • Να ευχαριστήσουμε ακόμα τον κ. Γεώργιο Παναρίτη για τη δωρεά της ξυλείας για την κατασκευή νέων ντουλαπών .
  • Επίσης να ευχαριστήσουμε τον κ. Ιωάννη Διβάκο για την ηχητική κάλυψη της εκδηλώσεως.

• Ευχαριστούμε τα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως του Νομού μας: ΕΛΛΑΔΑ TV, «ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», «FLY FM», τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας, τον ρ/σ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», τις ιστοσελίδες «Νotospress.gr» «Apela .gr» και «Report 24», τα «Λακωνικά Νέα» και την ιστοσελίδα της Μητροπόλεώς μας.

• Ευχαριστούμε θερμά όλους τους γονείς που πρόσφεραν τρόφιμα. Επίσης ευγνώμονες ευχαριστίες στον κ. Γεώργιο Βαμβαλή για την προσφορά στο έργο της Κατασκηνώσεως.

• Θερμά πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους Αρχηγούς, Υπαρχηγούς και λοιπά στελέχη όλων των περιόδων για την άριστη συνεργασία τους. Θερμές ευχαριστίες και σε αυτούς που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά μας ως αφανείς συνεργάτες.

Αγαπητοί μου,

Ρώτησα ένα παιδί που πέρασε από τις Κατασκηνώσεις μας τα προηγούμενα χρόνια να μου πει τι είναι γι’ αυτόν η Κατασκήνωση. Το σκέφτηκε λίγο, ύστερα τα μάτια του σαν να βούρκωσαν και μου είπε: «Ο Θεός». Αυτό είναι πράγματι. Η Κατασκήνωση είναι η φανέρωση του Θεού μέσα στις καρδιές των παιδιών. Ένα θαύμα που ίσως να μην φαίνεται εξωτερικά, μα εργάζεται μυστικά και δίνει καρπούς σε βάθος χρόνου. Ας το κρατήσουμε αυτό στην σκέψη μας ως υπενθύμιση πως η προσπάθεια εδώ στις πλαγιές του Ταϋγέτου, πρέπει να συνεχιστεί παρά τις όποιες δυσκολίες. Πάση θυσία. Με την ευχή να ανταμώσουμε ξανά εδώ και του χρόνου, κάτω από την σκέπη της Παναγίας μας και τις πρεσβείες του πολιούχου των Κατασκηνώσεων μας Προφήτη Ηλία, σας ευχαριστώ πολύ! Καλό Καλοκαίρι!!!”

DSC00052 (2) DSC00046 (2) DSC00003 (2) DSC00005 (2) DSC00016 (2) DSC00045 (2) DSC00019 (2) DSC00020 (2) DSC00022 (2) DSC00023 (2) DSC00026 (2) DSC00028 (2) DSC00031 (2) DSC00033 (2) DSC00032 (2) DSC00039 (2) DSC00040 (2) DSC00054 (2) DSC00048 (2) DSC00055 (2) DSC00059 (2) DSC00062 (2) DSC00067 (2) DSC00070 (2)

 

Close Menu