Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Νέος Μητροπολίτης Φωκίδος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος

By 25 Ιουνίου 20149 Ιουλίου, 2014No Comments

ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ 3Μεγάλη τιμή αποτελεί, για τη Σπάρτη γενικότερα και την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης ειδικότερα, η εκλογή σε νέο Μητροπολίτη Φωκίδος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης και βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Θεοκτίστου. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνήλθε σήμερα για να εκλέξει νέους μητροπολίτες στις Ιερές Μητροπόλεις Φωκίδος, Ιωαννίνων, Ελασσώνος και Θεσσαλιώτιδος, στην διαδικασία της πρώτης εκλογής που αφορούσε στην Μητρόπολη Φωκίδος προέκρινε το πρόσωπο του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου μας κ. Θεοκτίστου με 42 ψήφους.

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φωκίδος τοποθετείται χρονικά εντός του Ιουλίου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Ευχόμαστε στο νέο Μητροπολίτη Φωκίδος την εκ Θεού ενδυνάμωσή του, ώστε να επιτύχει στο έργο που αναλαμβάνει επ’ ωφελεία του χριστεπώνυμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

 

                                                                                                                                                                            ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ 4Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Φωκίδος, Επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος Κλουκίνας είναι Επίσκοπος  της Εκκλησίας της Ελλάδας και μέχρι σήμερα βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Ο Επίσκοπος Θεόκτιστος (κατά κόσμο Θεόδωρος) γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1954, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του και στη συνεχεία σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1977.

Εκάρη Μοναχός  στην Ιερά Μονή Τιµίου Προδρόµου Στεμνίτσας Γορτυνίας το 1973, ενώ την ίδια χρονιά και στην ίδια Ιερά Μονή χειροτονήθηκε Διάκονος.  Το 1977 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως από το Μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Θεόφιλο.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως από το έτος 1981. Παράλληλα άσκησε το λειτούργηµα του Θεολόγου Καθηγητή στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Μεγαλόπολης, όπου χρημάτισε και ως Διευθυντής.

Υπεύθυνος για την πνευματική κίνηση της περιοχής της Μεγαλόπολης, που αριθμεί 50 ενορίες, υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολή του επί 36 συνεχή έτη.

Στις 14 Οκτωβρίου 2009, εξελέγη Βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τον τίτλο της Πάλαι πότε Διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 25 Οκτωβρίου 2009 στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος Σπάρτης από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, συμπαραστούμενος από τους Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, Ζακύνθου (νυν Δωδώνης) Χρυσόστομο, Ηλείας Γερμανό, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο, Κερκύρας Νεκτάριο, Σύρου Δωρόθεο, Γόρτυνος Ιερεμία, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, τους Επισκόπους Ελαίας Θεοδώρητο, Κερνίτσης Προκόπιο, τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Βάρνας Κύριλλο, Νευροκοπίου Ναθαναήλ και τον Επίσκοπο Ναζιανζού Θεόδωρο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης είχε αναλάβει με επιτυχία τους εξής τομείς:

–          Το Γραφείο Νεότητας

–          Το Γραφείο Θείου Κηρύγματος

–          Το Γραφείο της Ιεράς Εξομολογήσεως

–          Την πνευματική εποπτεία των Ιδρυμάτων Μολάων, Νεαπόλεως και Ελίκας καθώς και τη διεύθυνση του Γηροκομείου Ελίκας

–          Την εποπτεία για την κτηριακή ολοκλήρωση και λειτουργία της Ιεράς Μονής του Οσίου Θωμά

–          Την φροντίδα για την κάλυψη των κενών Ενοριών

–          Την κατά περίπτωση εκπροσώπηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου σε εκδηλώσεις καθώς και την διοικητική αντιπροσώπευσή του δια της υπογραφής υπηρεσιακών εγγράφων

 

Close Menu