Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Πλήθος πιστών στην πανήγυρη του προσκυνήματος του Αγ. Νεκταρίου στη Συκέα

By 10 Νοεμβρίου 202321 Νοεμβρίου, 2023No Comments

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε, την Τετάρτη  8 και την Πέμπτη  9 Νοεμβρίου 2023, η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του θαυματουργού στο ομώνυμο Ιερό προσκύνημα στη Συκέα, όπου φυλάσσεται Ιερό απότμημα του λειψάνου του, ως δώρο πολύτιμο και μεγάλη ευλογία για την ευρύτερη περιοχή.

Πολλοί προσκυνητές προσήλθαν και τις δύο ημέρες στον Ιερό Ναό, για να λάβουν τη χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Αγίου, να τιμήσουν την μνήμη του και να αποθέσουν στα Ιερά λείψανά του τα φορτία των προβλημάτων της ζωής.

Ειδικότερα, το απόγευμα της παραμονής της εορτής τελέσθηκαν  ο πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και η Ιερά Παράκληση στον Άγιο, ενώ ακολούθησε νυκτερινή Θεία Λειτουργία  για τους αγρυπνώντες πιστούς.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στην ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, πλαισιούμενος  από ιερείς της ευρύτερης περιοχής. Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εψάλλησαν τα εγκώμια του Αγίου και ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιερής εικόνας γύρωθεν του Ναού με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δ. Μονεμβασίας.

Επισφραγίζοντας την πανηγυρική λατρευτική σύναξη, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον Πρωτ. Σταύρο Βαρρά και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για τις άοκνες προσπάθειές τους για την άρτια διοργάνωση της πανήγυρης, τους κληρικούς που συμμετείχαν, τους ιεροψάλτες, τους τοπικούς άρχοντες και τον ευσεβή λαό που με θαυμαστή τάξη συμπροσευχήθηκαν. Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον δύσβατο δρόμο της Αρετής και εν τέλει της Αγιότητας, που ακολούθησε ο τιμώμενος Άγιος, ενώ ολοκληρώνοντας ευχήθηκε ο Άγιος Νεκτάριος να πρεσβεύει για τη σωτηρία των ψυχών μας και να μάς ενδυναμώνει για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.

Ο προσκυνηματικός Ναός Συκέας εγκαινιάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1963. Το 1962 ο εκ Πακίων Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου, μακαριστός Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Ζερβάκος, έφερε στον τόπο μας απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου από την Ιερά Μονή του Αγίου στην Αίγινα, συνοδευόμενο με δωρητήριο έγγραφο του τότε Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρού Προκοπίου και της αείμνηστης Ηγουμένης Ευνίκης Μοναχής.

(φωτογραφίες: Δημήτριος Σκιαδάς)

Close Menu