Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Αγ. Ανανία, εις Διάκονον χειροτονία και χειροθεσία Οικονόμου στον Μητροπολιτικό Ναό

By 7 Μαΐου 202317 Μαΐου, 2023No Comments

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε, για πρώτη φορά, το Σαββατοκύριακο 6 & 7 Μαΐου 2023, στην Ιερά Μητρόπολή μας, η μνήμη του εθνοϊερομάρτυρος Ανανία, Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας, του οποίου η επίσημη Αγιοκατάταξη έγινε από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 14 Ιουνίου 2022.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Ευστάθιο, Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, Μάνης κ. Χρυσοστόμου και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου.

Κατά τη διάρκεια της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η εις Διάκονον χειροτονία του επί μία πενταετία Λαμπαδάριου του Μητροπολιτικού Ναού και θεολόγου  κ. Νικολάου Γεωργαντώνη. Στη χειροτονητήρια ομιλία του ο νέος διάκονος τόνισε ότι τη μοναδική αυτή στιγμή τον συνέχει βαθύ δέος και τον διακατέχει ιερός φόβος αναλογιζόμενος το βάρος της ευθύνης που επωμίζεται στους ώμους του λαμβάνοντας τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε από την πρώτη στιγμή της πνευματικής τους σχέσης και ιδιαίτερα για το πολύτιμο δώρο που του πρόσφερε, αυτό της ιερωσύνης. Επίσης ευχαρίστησε τη σύζυγο, τους γονείς του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, για την ολόθερμη στήριξη που του παρείχαν στην σημαντική απόφαση ζωής που πήρε, καθώς και όλους όσοι τον ενίσχυσαν και τον καθοδήγησαν πνευματικά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η χειροτονία αυτή γίνεται σε μία ιστορική ημέρα για την Ιερά Μητρόπολή μας, ώστε να προσθέσει ακόμη περισσότερη χαρά στις καρδιές των ευλαβών χριστιανών. Αναφερόμενος στο νέο διάκονο, τόνισε ότι είναι ένας αξιόλογος και μορφωμένος νέος, ιδιαίτερα αγαπητός στο εκκλησίασμα του Μητροπολιτικού ναού, ο οποίος αποφάσισε να τάξει τον εαυτό του, με όλη τη δύναμη της ψυχής του, στην υπηρεσία του Πανάγαθου Θεού. Επαίνεσε τον χειροτονηθέντα για την πίστη και το ήθος του, ενώ τόνισε ότι θα βρίσκεται δίπλα του σε κάθε δύσκολη στιγμή, για να τον ενδυναμώσει και να τον καθοδηγήσει. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο βίος του κληρικού αποτελεί μαρτυρία και μαρτύριο και γι’ αυτό θα πρέπει να διακατέχεται από βαθιά πίστη προς τον Θεό, θυσιαστική αγάπη για τον συνάνθρωπο και ταπεινοφροσύνη. Ολοκληρώνοντας τον εποικοδομητικό λόγο του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, αφού συνεχάρη την χριστιανική οικογένεια του νέου διακόνου, τού ευχήθηκε να έχει την ευλογία του Τριαδικού Θεού και του Αγίου Ανανία.

Πριν την απόλυση, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Ανανία, που με τον θαυμαστό βίο και το μαρτυρικό του τέλος αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, καθώς και ένα ακόμα πνευματικό στήριγμα. Ακολούθως, ευχαρίστησε θερμά τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, που λάμπρυναν με την παρουσία τους τον εορτασμό, τους κληρικούς που συμμετείχαν στις ακολουθίες και ιδιαίτερα όσους ήρθαν από άλλα μέρη της Πατρίδας μας, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους τοπικούς άρχοντες και τους ευλαβείς χριστιανούς που συμπροσευχήθηκαν. Ολοκληρώνοντας, μίλησε με επαινετικά λόγια για την πίστη, το ήθος και το σεμνό ιερατικό βίο του πατέρα του νέου διακόνου, πατρός Δημητρίου Γεωργαντώνη, εφημερίου Κρεμαστής, στον οποίο απένειμε και το οφφίκιο του Οικονόμου.

Ιδιαίτερης αναφοράς αξίζουν κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, οι οποίες και τις δύο ημέρες συνόδευσαν την ιερή εικόνα του Αγίου Ανανία ενδεδυμένες με βυζαντινές στολές.

Close Menu