Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕπικαιρότητα

Σε κλίμα συγκίνησης και ευλάβειας τα Θυρανοίξια του Ι.Ν Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ή Κρητικιάς στη Μονεμβάσια

By 24 Σεπτεμβρίου 20141 Οκτωβρίου, 2014No Comments

ΚΡΗΤΙΚΙΑ 6 ΚΡΗΤΙΚΙΑ 10 ΚΡΗΤΙΚΙΑ 11 ΚΡΗΤΙΚΙΑ 1 ΚΡΗΤΙΚΙΑ 3 ΚΡΗΤΙΚΙΑ 4

 

 

 

 

 

 

 

Tο απόγευμα της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου 2014, παραμονή της εορτής της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, τελέσθηκαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τα Θυρανοίξια του Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ή Κρητικιάς στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη ναών Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και Αγίας Άννας στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας».
Το έργο, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα από 11 Απριλίου 2011 έως 31 Ιουλίου 2014 με αυτεπιστασία από την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΕΠΙΝ 2007 – 2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποκαταστάθηκαν δύο αξιόλογα μνημεία της Κάτω Πόλης Μονεμβασίας, οι ναοί της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ή Κρητικιάς και της Αγίας Άννας, κτίσματα της Β΄ Ενετοκρατίας. Η αποκατάσταση έγινε με στόχο την απόδοση των μνημείων στο κοινό και την ενεργή και δυναμική λειτουργία τους στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μέσω της ανάκτησης του ρόλου τους ως λατρευτικών χώρων και μνημείων του πολιτισμού. Η ιστορία των μνημείων και το έργο αποκατάστασης θα παρουσιάζονται στο εξής στο κοινό με πληροφοριακό-εποπτικό υλικό, εντός του ναού της Αγίας Άννας.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, οι Βουλευτές Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης και κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Δ. Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι φορέων και τοπικών Συλλόγων καθώς και πλήθος πιστών, που από νωρίς είχαν κατακλύσει την περιοχή, προκειμένου να παρακολουθήσουν με ευλάβεια τη τελετή.
Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μετά το πέρας του πρώτου Πανηγυρικού Εσπερινού, που τελέσθηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό, ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για την έμπρακτη αγάπη της προς την ιστορική Μονεμβάσια, αφού αποκαταστάθηκε τόσο ο ναός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας όσο και ο ναός της Αγιας Άννας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η αποκατάσταση του ναού της του Θεού Σοφίας στην άνω πόλη. Επίσης ευχαρίστησε τη Διευθύντρια της 5ης ΕΒΑ κ Ευαγγελία Πάντου για την όλη επίβλεψη του έργου καθώς και το προσωπικό που εργάστηκε για την αποκατάσταση του Ναού και του τέμπλου.
Κατά την αντιφώνηση της η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τα όμορφα και καρδιακά του λόγια προς το πρόσωπο της λέγοντας ότι είναι μεγάλη τιμή για το Υπουργείο να παραδίδει προς λατρευτική πλέον χρήση μνημεία που ήταν ερειπωμένα, ενώ τόνισε ότι είναι ευτυχής συγκυρία ότι τα Θυρανοίξια συνδυάστηκαν με την εορτή του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, που ήταν μόλις πριν τρεις ημέρες.

Close Menu