Skip to main content
search
ΑρχείοΔελτία ΤύπουΕνοριακάΕπικαιρότητα

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

By 26 Οκτωβρίου 201116 Νοεμβρίου, 2011No Comments

Με κατάνυξη τελέσθηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011 η πανηγυρική εσπερινή ακολουθία στον Ιερό Ναό του Aγίου Nεομάρτυρος Ιωάννου στην ενορία Γουβών Μονεμβασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. Ευσταθίου.

IMG_0872IMG_0875IMG_0885

Ο Άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ανή- κει στην ευρεία χορεία των Λακώ- νων Αγίων και σ΄ εκείνο το νέφος των πιστών στον Κύριό μας, οι οποίοι υπέφεραν κάθε βασανι- σμό, διότι δε θέλησαν με κανέναν τρόπο να εξωμοτήσουν τη ζοφερή περίοδο της τουρκοκρατίας. Ο ιερέας πατέρας του καταγόταν από το Γεράκι και η μητέρα του από τις Γούβες. Το μαρτύριό του, που υπέστη σε νεαρότατη ηλικία, χρονολογικά τοποθετείται κατά τη διάρκεια της Αλβανοκρατίας στην Πελοπόννησο, τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη επανά- σταση του 1770.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, συναφές με τον αξιομίμητο βίο τού Αγίου κήρυγμα, προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, απηύθυνε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Θεόκλητος Μέντης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

IMG_0906IMG_0891IMG_0919Επιπρόσθετα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ομίλησε προς τους πιστούς με  κεντρικό άξονα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας λόγω της οικονομικής κρίσης και τους προέτρεψε να δείχνουν διάθεση συμπόνιας και αλληλεγγύης.

IMG_0920IMG_0922

Μετά το πέρας της ακολουθίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου εντός του χωριού  και τελέσθηκε  δέηση έμπροσθεν της οικίας  όπου έζησε ο νεομάρτυρας  με τους γονείς του, παρουσία του Δημάρχου Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη και σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και της κ. Χριστοπούλου, προϊσταμένης της Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Λακωνίας.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Βαμβαλής

Εξάλλου, την επομένη, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου στο Γεράκι, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου βοηθού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Επισκόπου Ανδρούσης κ.κ. Θεοκτίστου, τελέσθηκαν η ακολουθία του όρθρου, η αρτοκλασία και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ag.Neom.Iwan.01Ag.Neom.Iwan.02Ag.Neom.Iwan.03

Ag.Neom.Iwan.04Ag.Neom.Iwan.05

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, έγινε πέριξ του Ιερού Ναού η καθιερωμένη λιτανεία της  ιεράς εικόνας του Αγίου, παρουσία  του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, της μαθητιώσης νεολαίας, παρουσία των εκπροσώπων των λοιπών αρχών της πόλεως και του Νομού μας.

Φωτογραφίες: π. Ηλίας Βουρβουριώτης

Close Menu